Hlavní obsah

Koalice má za sebou dva roky. Zřejmě dovládne

Právo, Jan Rovenský
Praha

Dva roky za sebou. Vládní koalice soc. dem., ANO a lidovců má našlápnuto k tomu, že dovládne do řádných voleb v roce 2017, což je v Česku spíše rarita. Stále ale ještě nemá splněnu řadu bodů z programového prohlášení a na jejich prosazení se jí citelně krátí čas.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedové vládních koaličních stran Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek

Článek

Na práci koalici zbývá vlastně jen několik měsíců. Kvůli legislativnímu procesu, který trvá zhruba půl roku, by měla začít projednávat nové návrhy zákonů nejpozději do konce června – pak přijdou na řadu prázdniny a také nekončící volební kampaň před krajskými, pak sněmovními i prezidentskými volbami.

Na rozpočtové politice a investicích, na růstu důchodů, platů ve státním sektoru, sociální pomoci a na klíčových zákonech, jako je elektronická evidence tržeb nebo prokazování původu majetku, se koalice shoduje. Třecí plochy se objevují v několika návrzích, které si navíc každá ze stran může dovolit nechat spadnout pod stůl.

Babišovci se soc. dem. nesouhlasí třeba se zvýšením minimální mzdy z 9900 korun na 11 tisíc, s přijetím zákona o neziskových nemocnicích či se zákonem o zálohovaném výživném.

„Růst minimální mzdy mi přijde dost dramatický. Pokud jde o neziskové nemocnice, tak je nechci privatizovat, ale musejí řádně hospodařit, protože není možné dokola sanovat stamiliónové ztráty. ČSSD má program, na který jsou potřeba peníze. Ve vládě jsem jediný, kdo je řeší,“ řekl Právu Babiš.

Vadí nám, že ministerstvo financí pomalu prosazuje opatření na zlepšení výběru daní
Bohuslav Sobotka, premiér, předseda ČSSD

Premiér a šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka namítá, že návrhy, o kterých mluví ČSSD, jsou obsaženy ve vládním programu a hlavně postaveny na realistickém odhadu vývoje ekonomiky. Podle premiéra je na resortu financí, aby dokázal vybrat peníze.

„Vadí nám, že ministerstvo financí pomalu prosazuje opatření na zlepšení výběru daní. Vždycky jsme se ale dokázali dohodnout, takže doufám, že najdeme koaliční dohodu i nyní, kdy většina návrhů leží ve Sněmovně,“ uvedl pro Právo.

Lidovci jsou s vývojem vlády vcelku spokojeni, za dva roky podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka splnili polovinu ze svého programu, který prosadili do vládního prohlášení, jako slevy na daních pro pracující rodiče. Právu řekl, že pokračování ve vládě má smysl.

„Máme mnoho rozjednaných věcí a ve zbytku období bychom chtěli prosadit rozjednané věci, například aby živnostníci platící paušálem si mohli uplatňovat slevy na děti, zlepšit kontrolu tajných služeb anebo se zaměřit i na problém sucha,“ podotkl.

Migrace, krajské volby i boj o Hrad

Pokud se neobjeví žádný skandál, tak to zatím vypadá, že Sobotkova vláda bude historicky třetím kabinetem, který doklepe celé volební období. Napovídá tomu i dosavadní stabilita vlády, ve které zatím došlo k výměně jen čtyř ministrů (tři za ANO, jeden z ČSSD), což se pozitivně odráží i na důvěře veřejnosti vůči kabinetu.

„I řada našich partnerů s povděkem konstatuje, že neměníme ministry každý měsíc. To přispívá k tomu, že stát a ministerstva fungují lépe,“ podotkl Sobotka.

Migrační vlna

Jenže půldruhého roku je v politice dlouhá doba a na jaře se čeká další migrační vlna, která v případě, že zasáhne Česko, může otřást kabinetem i mocenskými vztahy v něm.

Uprchlické téma může poznamenat krajské volby, kde úspěch či propad ovlivní pozice uvnitř kabinetu, ale i v rámci jednotlivých stran. Ani v senátních volbách si dvě nejsilnější vládní strany nemohou dovolit propadnout.

Budu hlídat kasu, efektivně vybírat daně, snižovat deficit a zadluženost, podporovat růst a dál upozorňovat na korupci
Andrej Babiš, ministr financí, předseda ANO

Rok po krajských volbách přijdou na řadu sněmovní volby, které Babiš bude chtít vyhrát a otevřít si cestu do Strakovy akademie. Ministr tvrdí, že se bude chovat stejně bez ohledu na volby. „Budu hlídat kasu, efektivně vybírat daně, snižovat deficit a zadluženost, podporovat růst a dál upozorňovat na korupci,“ řekl Právu. V rukavičkách to ale nebude.

Ačkoli ČSSD a lidovci nebudou moci konkurovat Babišovi v jeho mediální moci, bude pro ně lákavé oklikou zaútočit na jeho Achillovu patu, tedy Agrofert. Ve Sněmovně leží návrh opoziční TOP 09, který má v rámci zákona o veřejných zakázkách přistřihnout byznys členům vlády, kde hrozí střet zájmů – tzv. lex Babiš, jak ho nazývá ministr financí.

Kampaň do Sněmovny se z větší části bude překrývat s prezidentskou. A pokud by Miloš Zeman šel do boje o Hrad znovu, způsobí to ČSSD další bolehlav. Naopak průzkumy naznačují možný tandem Babiš–Zeman jako budoucí premiér a staronový prezident.

Na čem se koalice shodujeKde jsou spory
Elektronická evidence tržebZvýšení minimální mzdy z 9900 korun aspoň na 11 tisíc
Prokazování původu majetkuZákon o neziskových nemocnicích
Předčasné důchody pro horníkyRegulace agenturního zaměstnávání
Nový systém valorizace penzíZákon o zálohovém výživném
Zvýšení příspěvku na péčiZnění zákona o střetu zájmů
Nový loterijní zákon
Zákon o obecném referendu
Snížení odvodů pro rodiče vychovávající děti
Omezení lichvy

Související témata:

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Foto: Novinky

Foto: KDU-ČSL

Logo KDU-ČSL

Reklama

Výběr článků

Načítám