Hlavní obsah

Česko má za sebou další neobvykle teplý den, bylo až 14,3 stupně

Aktualizováno

Na několika místech v Česku ve čtvrtek opět padly teplotní rekordy, a to nezvykle po ránu či v dopoledních hodinách. Vůbec nejtepleji bylo ve čtvrtek v jihomoravských Dyjákovicích, kde naměřili teplotu 14,3 stupně Celsia. Na svém webu to oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na některých místech ale teplota během dne silně kolísala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Teplé počasí láká k procházkám. Ilustrační foto

Článek

Více než 14 stupňů ve čtvrtek meteorologové naměřili na dvou stanicích. Kromě Dyjákovic na Znojemsku, kde se o jednu desetinu stupně nepodařilo překonat rekord z roku 2002, to bylo ještě v Osoblaze na Bruntálsku. Tam už před sedmou hodinou ranní vyšplhala rtuť teploměru na 14,2 stupně.

Teplotní maxima pro čtvrteční den padly v Moravských Budějovicích na Vysočině a v Ropici na Frýdecko-Místecku. V obou místech bylo shodně 13,4 stupně Celsia. O pouhou jednu desetinu stupně chladněji bylo ve Strakonicích, kde rekord padl už v 6:30.

V Dukovanech padl rekord z roku 2002

Tabulky rekordních teplot pro 28. leden ve čtvrtek přepisovaly také Kuchařovice na Znojemsku a Javorník v Olomouckém kraji, kde bylo 13,2 stupně Celsia, tedy stejně jako v pražském Klementinu. O desetinu stupně méně naměřili meteorologové i v Dukovanech na Vysočině, kde padl rekord z roku 2002.

Na některých místech v Česku se ve čtvrtek teploty měnily s překvapivou rychlostí. Na stanici Vavřinec na Kutnohorsku se během pouhých deseti minut poroučela rtuť v teploměru hned o šest stupňů směrem dolů. Příčinou byl přechod úzkého pásu srážek studené fronty od severozápadu, za nímž se výrazně ochlazovalo.

Výběr článků

Načítám