Hlavní obsah

Norové odmítli dělat posudek, zda je Michaláková způsobilá vychovávat syny

Novinky, jas

Petiční výbor na podporu rodiny Michalákových, který se zabývá kauzou dvojice synů, kteří byli Evě Michalákové odebráni v Norsku, ve čtvrtek informoval, že norský soud odmítl nechat vypracovat posudek na způsobilost matky pečovat o syny. Podle soudu stačí svědectví rodiny a zaměstnavatele Michalákové.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Eva Michaláková s právníkem Pavlem Hasenkopfem

Článek

Michaláková navrhovala, aby na ni soudní znalec v oboru psychologie vypracoval posudek, zda je schopna pečovat o děti, a zhodnotil její nynější poměry.

Výbor informoval, že  podle soudu „není jmenování znalce nutné pro vytvoření faktického východiska pro zodpovědné rozhodnutí“ a postačující budou výpovědi rodinných příslušníků i nynějšího zaměstnavatele Michalákové. Kvůli tomu údajně soud odmítl i posudek českého znalce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Takové rozhodnutí je zcela mimořádné i v norských poměrech. Obáváme se, že soud má již nyní jasno, jak rozhodne: Ztotožní se s názorem krajské komise, že způsobilost matky vůbec není třeba zkoumat, protože děti si už zvykly u pěstounů, a proto je stejně nelze vrátit,“ tvrdí právník a jeden z mluvčích Petičního výboru na podporu rodiny Michalákových Pavel Hasenkopf.

Odvolávat se nebude

S ohledem na riziko prodloužení soudního řízení se Michaláková nehodlá proti dílčímu rozhodnutí odvolávat.

Norský soud bude odvolání Michalákové proti rozhodnutí Krajské komise, která jí odmítla vrátit jí děti do péče a mladšího Davida navíc dovolila dát pěstounům k adopci, projednávat v únoru. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Novinky

Lidé v centru Prahy podpořili matku dvou zadržených dětí v Norsku

Bratři Denis a David byli Michalákové odebráni v roce 2011 na základě podezření ze zneužívání, které se však nepotvrdilo. Norský úřad Barnevernet letos v říjnu rozhodl poslat šestiletého Davida k adopci, k desetiletému Denisovi ztratila Michaláková rodičovská práva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám