Hlavní obsah

Norové odmítli dělat posudek, zda je Michaláková způsobilá vychovávat syny

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petiční výbor na podporu rodiny Michalákových, který se zabývá kauzou dvojice synů, kteří byli Evě Michalákové odebráni v Norsku, ve čtvrtek informoval, že norský soud odmítl nechat vypracovat posudek na způsobilost matky pečovat o syny. Podle soudu stačí svědectví rodiny a zaměstnavatele Michalákové.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Eva Michaláková s právníkem Pavlem Hasenkopfem

Článek

Michaláková navrhovala, aby na ni soudní znalec v oboru psychologie vypracoval posudek, zda je schopna pečovat o děti, a zhodnotil její nynější poměry.

Výbor informoval, že  podle soudu „není jmenování znalce nutné pro vytvoření faktického východiska pro zodpovědné rozhodnutí“ a postačující budou výpovědi rodinných příslušníků i nynějšího zaměstnavatele Michalákové. Kvůli tomu údajně soud odmítl i posudek českého znalce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Takové rozhodnutí je zcela mimořádné i v norských poměrech. Obáváme se, že soud má již nyní jasno, jak rozhodne: Ztotožní se s názorem krajské komise, že způsobilost matky vůbec není třeba zkoumat, protože děti si už zvykly u pěstounů, a proto je stejně nelze vrátit,“ tvrdí právník a jeden z mluvčích Petičního výboru na podporu rodiny Michalákových Pavel Hasenkopf.

Odvolávat se nebude

S ohledem na riziko prodloužení soudního řízení se Michaláková nehodlá proti dílčímu rozhodnutí odvolávat.

Norský soud bude odvolání Michalákové proti rozhodnutí Krajské komise, která jí odmítla vrátit jí děti do péče a mladšího Davida navíc dovolila dát pěstounům k adopci, projednávat v únoru. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Novinky

Lidé v centru Prahy podpořili matku dvou zadržených dětí v Norsku

Bratři Denis a David byli Michalákové odebráni v roce 2011 na základě podezření ze zneužívání, které se však nepotvrdilo. Norský úřad Barnevernet letos v říjnu rozhodl poslat šestiletého Davida k adopci, k desetiletému Denisovi ztratila Michaláková rodičovská práva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám