Hlavní obsah

Odborník na tropickou medicínu: Vývoj vakcíny proti viru zika může trvat léta

Právo, Václav Pergl

Vývoj vakcíny proti viru zika, který u novorozenců způsobuje zakrnění mozku, je během na dlouhou trať. Deníku Právo to řekl odborník na tropickou medicínu docent Rastislav Maďar. Přestože se České republiky riziko nákazy prakticky netýká, při cestách do exotických zemí, ale i na jih Evropy by se měli mít lidé na pozoru.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Desetiletý chlapec drží svého dvouměsíčního bratra, který se narodil s mikrocefalií.

Článek

Svět děsí nástup viru zika, který se z Jižní Ameriky šíří do celého světa a už je i v Evropě.

Na virus zika zatím není účinný lék ani očkování. To se vyvíjí a bude trvat ještě několik let, než bude k mání, pokud vůbec někdy bude. Léčí se proto pouze symptomy onemocnění a podávají se léky na potlačení bolesti a horečky. Virus se šíří zásadně bodnutím od komára.

Říkáte, že to bude trvat léta. Proč?

Když se podíváte na nemoci ze stejné skupiny virů, tak na žádnou takovou z nich účinný lék neexistuje. V případě viru zika jsou ohroženy převážně těhotné ženy a ve světě už byly zaznamenány desítky případů, kdy se matkám rodí děti s výrazně menší hlavou, což je často způsobeno nedostatečně vyvinutým mozkem. Těhotné jsou totiž ohroženy neurologickou komplikací. V Brazílii již zemřelo několik dětí, které virus zika v krvi měly, a jejich mozek nebyl vyvinut.

A vakcína na virus zika?

Vývoj vakcíny trvá dlouho. U některých nemocí to trvá pět až osm let, u jiných i 25, podle toho, jak to dobře jde. Náklady na jeden vývoj očkovací látky jsou od 750 miliónů do miliardy dolarů.

Americký prezident Barack Obama vyzval k rychlému vyvinutí léku a vakcíny na ziku.

Chápu jeho pohnutky a bylo by skutečně dobré, kdyby se vědcům podařilo najít ochranu před tímto virem co nejdříve, ale opakuji: není to snadné a trvá to léta.

Jenže v případu viru ebola se to podařilo během roku…

Ano, ale ještě pořád vakcína neprošla všemi fázemi klinického vývoje. Kdybych s touto látkou měl dnes očkovat své pacienty, velmi bych váhal.

Lék i vakcína musí určitě projít náročnými klinickými zkouškami. Jaký je postup?

To je přesně stanoveno. Začíná se tzv. fází nula, a to na zvířatech.

Pak je fáze jedna, kdy se přípravek testuje na bezpečnost na malém vzorku dobrovolníků. Pokud se ukáže, že bezpečný je, použije se na větším vzorku dobrovolníků. To je tzv. fáze dvě. Tam se zjišťuje nejenom bezpečnost přípravku, ale i účinnost.

Pokud zkoušky dopadnou dobře, nastupuje fáze tři, která je tzv. předregistrační. Ta už je na vzorku několika tisíc dobrovolníků u léku a v případě vakcíny na ještě mnohem větším počtu lidí. Pokud výsledky jsou dobré, lék nebo vakcína dostanou registraci k použití a mohou se používat.

Jak dlouho cyklus trvá?

Jenom fáze tři, kterou jsem uvedl, může trvat pět i více let. Celkově klinické zkoušky nového přípravku, ať už léku, nebo vakcíny, trvají sedm i více let. Například vakcína proti malárii se vyvíjí desítky let a proti horečce dengue také. Stále vakcína není v prodeji, ale má za sebou už úspěšné klinické zkoušky.

A jak se má člověk v případě, že by ho virus zika napadl, chovat a léčit?

Příznaky nemoci jsou jako u spalniček, tedy vysoká horečka, vyrážka, zarudnutí očí, bolest kloubů. Protože není lék ani vakcína proti tomuto onemocnění, léčí se pouze symptomy, to znamená, že pacientovi se podávají léky proti horečce a bolesti.

Má být pacient v izolaci?

Měl by být izolován proti možnosti bodnutí od přenašeče, tedy komára, jinak být izolován nemusí. Zatím nebylo prokázáno, že by se virus přenášel z člověka na člověka, i když jeden případ přenosu, a to sexuální cestou, již zaznamenán byl. Stále se ale šetří, jak k tomu došlo.

Je možné, že se virus dostane i do České republiky?

Žijeme v globálním světě a to znamená, že co se děje na druhé straně zeměkoule, se leteckými spoji s nakaženými osobami může přenést i do České republiky. Více nebezpečný může být pro naše občany v létě, zejména pokud budou cestovat na jih Evropy, kde podmínky přenosu ziky od komárů jsou mnohem víc pravděpodobné než na území naší republiky.

Související téma:

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Desetiletý chlapec drží svého dvouměsíčního bratra, který se narodil s mikrocefalií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám