Hlavní obsah

Zeman ocenil policistku, která fixem značkovala běžence

Prezident Miloš Zeman ve středu na závěr třídenní návštěvy Jihomoravského kraje ocenil deset příslušníků cizinecké policie, kteří se na jihu Moravy podíleli na ochraně hranice v době loňského náporu běženců. Mezi oceněnými je také policistka, která některé migranty označovala fixem na ruce, což tehdy vyvolalo ostrou kritiku lidskoprávních organizací i některých zahraničních médií.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Cizinecká policie označovala migranty na nádraží v Břeclavi registračními čísly.

Článek

„Všichni víte, co potom následovalo,” připomněl hejtman Michal Hašek (ČSSD) reakce, které se rozpoutaly ve světě.

Například britský list The Independent tehdy v reakci napsal, že česká policie vytahovala uprchlíky z vlaků a na ruce jim psala registrační čísla. Některá média postup přirovnávala k praktikám nacistů a stěžoval si i šéf italských židovských organizací. Ke kritice se přidala také Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU). [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Cizinecká policie značení běženců hájila s tím, že usnadňovalo jejich další identifikaci a zmiňovala i snahu zabránit tomu, aby se při velkém počtu uprchlíků ztratily děti, které mezi nimi byly.

Zeman: Loni šlo o migrační vlnku

Prezident se při své středeční návštěvě také podíval na současné kontroly na hranici a komentoval postup České republiky k běžencům. Postavil se za postup, který země k pohybu migrantů a dohledu na hranici má.

„Loni to nebyla migrační vlna, nanejvýš vlnka,“ řekl Zeman. Ocenil rovněž nápad hejtmana Haška použít v případě potřeby při ostraze hranic nejen policii a armádu, ale i dobrovolné hasiče.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Prezident Miloš Zeman při návštěvě státní hranice, v pozadí hejtman Michal Hašek (ČSSD).

„Vím, že armáda je schopná v první vlně obsadit hranici do šesti hodin, v plné síle do osmačtyřiceti hodin. Nápad hejtmana se mi líbí a budu jej doporučovat dalším krajům,“ řekl prezident.

Hašek doplnil, že by se mohlo jednat o zásahové jednotky, které jsou začleněny do Integrovaného zásahového systému.

Ocenil výstavbu hospicu

Zeman při rekapitulaci návštěvy ocenil především výstavbu hospicu v Újezdu u Brna, která vyšla na 170 miliónů korun. Prezident připomněl, že „paliativní péče sice vede k nutné smrti, ale zabraňuje nenutné bolesti”.

Na dotaz novinářů se vrátil i k výroku o kalašnikovu a premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). [celá zpráva]

Konstatoval, že výrok nebyl mířen přímo na premiéra a dodal, že politici, kteří se vůči bonmotu ohrazovali, ze sebe „udělali tak trochu šašky”.

Zmínil také, že krajské volby, které by se měly uskutečnit letos na podzim, vyhlásí na říjen.

Reklama

Výběr článků

Načítám