Hlavní obsah

Návštěvníci děčínské zoo krmili ovce pečivem, dvě v bolestech uhynuly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děčín

Zoologická zahrada Děčín se dlouhodobě potýká s velmi neukázněnými návštěvníky. Kvůli překrmení pečivem tam uhynula tento týden už dvě zvířata. Uvedla to ve středu mluvčí zoo Alena Houšková. Nepovolené krmení dali podle zoo oběma ovcím ouessantským návštěvníci.

Foto: zoodecin.cz

Ovce ouessantská

Článek

První zvíře, tříletý beran, uhynul podle Houškové v pondělí. Ve středu uhynula i ovce. U obou zvířat šlo o důsledek krmení pečivem.

„Stalo se to i přes to, že jsou po celé zoo cedule s přísným zákazem krmení zvířat. Smrt zvířat je o to smutnější, že návštěvnost zoo je v těchto dnech opravdu nízká. V neděli přišlo do zoo pouhých deset návštěvníků, a i přesto se mezi nimi našel někdo, kdo dokázal zvířeti takto ublížit," řekla Houšková.

Umírají v bolestech

Podle veterinářky Lýdie Čačkové umírají zvířata překrmená pečivem ve velkých bolestech. „V důsledku překrmení pečivem totiž dochází k namnožení pěny a plynů v bachoru, který začne utlačovat jiné orgány, až dojede k selhání metabolického systému,” uvedla veterinářka.

Ve výběhu ovcí tak zůstala podle Houškové jediná. Uhynulý beran byl chovným samcem, ovce byla velmi pravděpodobně březí.

Foto: archiv Zoo Děčín

Zoo beránkovi vytvořila i parte.

Podle zoo nejsou případy, kdy návštěvníci navzdory zákazu zvířata krmí, výjimečné. Aby zoo na zákaz krmení zvířat v zoo co nejvíce upozornila, vytvořila beránkovi parte, které nyní visí nejen u jeho expozice, ale také na pokladně zoo. Chce tak návštěvníky na nebezpečí hrozící zvířatům důrazněji upozornit.

Sušenky i párky v rohlíku

„Často nacházíme ve výbězích zbytky od svačin, párky v rohlíku nebo sušenky. Podobným způsobem v minulosti uhynula například kapybara vodní. A doslova za pět minut dvanáct jsme od podobného osudu zachraňovali vloni samici makaka chocholatého,” doplnila Houšková.

Návštěvníci zoo se nemusejí bát, že by zvířata trpěla nedostatkem jídla. Jídelníčky jednotlivých druhů zvířat sestavují odborníci, kteří vědí, co a hlavně kolik toho jaké zvíře potřebuje. Krmení zvířat je v děčínské zoo dovoleno pouze u dvou expozic. U rybníčku s kachnami a v kontaktní zoo. Zde si mohou návštěvníci zakoupit nízkokalorické granule z krmného automatu, které zvířatům neublíží.

Reklama

Výběr článků

Načítám