Hlavní obsah

Zeman preferuje demokratické odstranění politiků, zároveň ale vyjmenoval ty zavražděné

Prezident Miloš Zeman se ve středu vrátil ke svému výroku o premiérovi a automatické pušce Kalašnikov. Při setkání se studenty Střední vinařské školy ve Valticích u Břeclavi uvedl, že s ohledem na demokracii v ČR je nutné preferovat demokratické prostředky vedoucí k odstranění politiků, zároveň však připomněl, že řada významných politiků byla o život připravena násilně.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Prezident Miloš Zeman navštívil Střední vinařskou školu ve Valticích na Břeclavsku.

Článek

Zeman v pondělí na setkání s občany v jihomoravském Tišnově odpověděl studentce na dotaz, jakým způsobem mohou lidé dosáhnout odstoupení premiéra, že kromě demokratické cesty existuje i nedemokratická cesta – a ta se jmenuje kalašnikov. [celá zpráva]

Podle Zemana, který je na třídenní návštěvě jižní Moravy, se po jeho výroku strhla hysterická kampaň. [celá zpráva]

Prezident ve středu konstatoval, že Česká republika je demokratický stát. „Tak jednoznačně musíme preferovat právě demokratické formy, které jsou sice pomalejší, ale na druhé straně účinnější," uvedl.

Zastřelen byl Kennedy i Rašín, připomněl Zeman

Připomněl ale také, že mnoho významných politiků bylo ve funkci zastřeleno. V této souvislosti zmínil amerického prezidenta Johna Kennedyho, indickou premiérku Indiru Gándhíovou nebo prvorepublikového československého politika Aloise Rašína. Hovořil i o ubodání švédského politika Olofa Palmeho.

Prezidentův výrok
„Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratická cesta – a to jsou svobodné volby, které v daném případě budou za rok. Vypadáte mladě, takže roku 2017 se zcela určitě dožijete. A pak existuje nedemokratická cesta – a ta se jmenuje kalašnikov.” (odpověď na dotaz studentky při setkání s občany v Tišnově 25. ledna, jak by bylo možno odvolat premiéra Sobotku)
zdroj: ČTK

„Zjistěte si, kdo porušuje ústavu, kdo porušuje zákony, kdo jedná proti zájmům své vlastní země, a nevolte ho," řekl Zeman. Zdůraznil, že v ČR je zhruba 80 politických stran a hnutí. Na politickém jídelním lístku v zemi je tedy podle něj široký výběr. „I když přiznávám, že některá jídla jsou zkažená," doplnil Zeman. Více se k výroku z Tišnova nevracel.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Po pondělním výroku o premiérovi a ruské zbrani Kalašnikov, která neschází ve výzbroji mnoha armád, se v ČR strhla bouřlivá diskuse. Sobotka označil Zemanovy výroky za hloupé a uvedl, že děsí jeho děti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám