Hlavní obsah

ČSSD chtěla Úsvitu zatrhnout přestávku a hlasovat, narazila na letité dohody

Novinky, jas

K nebývalé situaci se schylovalo v úterý odpoledne ve Sněmovně. Když si poslanecký klub hnutí Úsvit chtěl vzít přestávku na poradu, rozhodla se ČSSD přerušení jednání znemožnit. Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák požádal, aby se o požadavku Úsvitu hlasovalo, což v minulosti nebylo zvykem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéfové poslaneckých klubů (zleva) František Laudát (TOP 09), Zbyněk Stanjura (ODS) a Roman Sklenák (ČSSD)

Článek

Šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch požádal o přerušení jednání na hodinu a půl s tím, že zve všechny poslance na „seminář”, kde by vystoupila předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) se stanoviskem k vyplácení podpory pro obnovitelné zdroje.

ČSSD obratem požádala, aby se o návrhu hlasovalo. Její požadavek zaskočil opozici i místopředsedu Sněmovny Vojtěcha Filipa (KSČM), který schůzi v tu chvíli řídil. Připomněl, že až na jednu výjimku se v minulosti vždy žádostem poslaneckých klubů o pauzu na jednání vyhovělo, byť přestávky měly často i obstrukční charakter.

Zároveň požádal kolegy, aby se pokusili vzájemně respektovat. Filip se pokusil vyhlásit přestávku, ale narazil na odpor ČSSD, která nechala o jeho postupu hlasovat. Návrh na zpochybnění postupu však neprošel a jednání bylo přerušeno do 18 hodin.

Úsvit se marně pokoušel zařadit bod ohledně vyplácení podpory pro obnovitelné zdroje na pořad jednání. Když neuspěl, svolal improvizovaný seminář. Aby se ho mohli poslanci zúčastnit, požádal klub o přestávku na jednání.

Zažitá praxe, která byla doposud všemi stranami respektována, je, že pokud klub požádá o přestávku na své jednání, řídící schůze takovému požadavku vyhoví, byť jednací řád o tom nehovoří.

Reklama

Výběr článků

Načítám