Hlavní obsah

Nachlazení za poslední týden přibylo, šíří se i chřipka

V České republice za poslední týden výrazně přibylo množství akutních respiračních infekcí. Státní zdravotní ústav (SZÚ) evidoval nárůst o 80 procent. Šíří se rovněž chřipka, na niž již zemřeli čtyři lidé, u 22 pacientů měla vážný průběh. V pondělí to uvedla Marie Otavová z národní referenční laboratoře pro chřipku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

"Na 100 000 obyvatel bylo ve třetím kalendářním týdnu 1191 onemocnění, což je nárůst oproti předchozímu týdnu o 15,3 procenta," upřesnila k nárůstu onemocnění chřipkou Otavová.

Při předchozím hlášení byl mezitýdenní nárůst necelá dvě procenta, nárůst se tedy výrazně urychlil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Máme i zvýšenou frekvenci průkazů chřipkového viru v klinických vzorcích, tak jsme pravděpodobně na počátku epidemie, zatím se jedná nikoli o epidemii, ale spíše zvýšený výskyt, a vytvářejí se lokální ohniska," uvedla. Podrobnější mapu zasažených regionů vydají hygienici odpoledne.

Rizikový zápal plic

Chřipkou onemocní v ČR každý rok deset až třicet procent obyvatel, v průměru 2000 lidí na chřipku a její komplikace zemřou. Jednou z nejčastějších komplikací je zápal plic, nutná je okamžitá hospitalizace a intenzivní léčba. I za použití prostředků pokročilé medicíny až polovina pacientů s chřipkovým zápalem plic umírá.

Proti chřipce je očkováno jen šest procent Češek a Čechů, 20 až 23 procent seniorů nad 65 let a zhruba 20 procent chronických pacientů, oběma skupinám přitom vakcinaci hradí zdravotní pojišťovny. Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by měla být očkována třetina populace, v rizikových skupinách až 75 procent.

Anketa

Trápí vás v současném počasí nachlazení?
Ano
52,1 %
Ne
47,9 %
Celkem hlasovalo 873 čtenářů.

Chřipka

Virové onemocnění, které se nejčastěji projevuje horečkou, suchým dráždivým kašlem, bolestmi hlavy, za očima, bolestmi svalů, kloubů a celkovou únavou. typické je nechutenství, může se objevit i zvracení.

Běžné virové infekce, klasická "nachlazení" se projevují jako rýma nebo kašel. Při chřipce člověk rýmu nemá.

Komplikacemi chřipky jsou záněty průdušek, zápal plic i zhoršení chronických onemocnění. Druhotně se může přidat i bakteriální zánět nosních dutin.

Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám