Hlavní obsah

NKÚ: Kvůli rozporům v zákonech přišli hasiči o desítky miliónů za zásahy u nehod

• Aktualizováno

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v pondělí upozornil, že kvůli konfliktům v zákonech, přicházejí hasiči o desítky miliónů korun, které by měli získat do pojišťoven za zásahy u dopravních nehod. NKÚ to zjistil na základě kontroly hospodaření hasičských záchranných sborů (HZS) Prahy a Jihomoravského, Libereckého a Pardubického kraje v letech 2013 a 2014.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Článek

„Kontrola ukázala, že kvůli konfliktu v zákonech hasiči nedostali za výjezdy k dopravním nehodám ani polovinu z předpokládaných 300 miliónů korun,” uvedla mluvčí NKÚ Olga Málková.

Podle zákona totiž pojišťovny odmítly některé výjezdy hasičům zaplatit s tím, že by je měl uhradit viník nehody.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Zákon ale hasičům neumožňuje vymáhat peníze za zásah po viníkovi. Generální ředitelství nevydalo žádný předpis, který by tuto situaci řešil. Hasiči tak neuplatnili své nároky u třetiny dopravních nehod,” konstatoval NKÚ.

NKÚ uvedl, že výši vybraných prostředků ovlivnila i vláda, když schválila, že náklady za zásah budou hrazeny z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Stanovila také hodinovou sazbu za výjezd na 5600 Kč, přestože původní návrh počítal se 7000 korunami za hodinu. Nově schválený zákon o HZS platný od začátku tohoto roku tyto problémy neřeší, připomněli kontroloři.

Chybí jednotné pokyny

NKÚ našel problémy i u příjmů, které hasiči získávají za své služby. Generální ředitelství nevydalo jednotné pokyny pro uzavírání smluv a pro stanovování cen za připojení k pultu centralizované ochrany a za plané výjezdy. Úředníci upozornili na to, že zatímco například HZS Libereckého kraje poskytoval toto připojení v letech 2013 a 2014 zdarma, HZS Pardubického kraje s podobným počtem připojených objektů získal za stejné období 8,2 miliónu korun. Podobně tomu bylo i s cenou za plané výjezdy, která se pohybovala v rozmezí od 1000 do 8200 korun.

Generální ředitelství by podle NKÚ mělo také centrálně nakupovat zásahové vybavení hasičů, aby byly sjednoceny a optimalizovány požadavky na jednotlivé vybavení a aby se také zvýšila šance, že se do soutěže přihlásí více potenciálních dodavatelů, což by snížilo výslednou cenu. Krajská ředitelství hasičů totiž například zásahové obleky a obuv či další vybavení soutěžila každé zvlášť, cena stejných obleků se proto kraj od kraje lišila i o 3000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám