Hlavní obsah

Zeman: Evropská pohraniční stráž je komická, Schengen má chránit armáda

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská pohraniční stráž v počtu navrhovaných 1500 mužů je komická a k zastavení migrační vlny nepomůže. Státy by měly využívat k ochraně hranic Schengenu armádu, řekl prezident Miloš Zeman v pořadu Partie na televizi Prima.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Článek

„Plně podporuji myšlenku evropské pohraniční stráže. Ale připadá mi komické, pokud má mít 1500 příslušníků. Kdyby každá země EU do té stráže dodala pět set, to máte 14 tisíc vojáků, s tím už se něco dá dělat,” prohlásil prezident.

„Těch pašeráků je 30 tisíc, tedy dvacetkrát víc než pohraniční stráže,” dodal. Kritizoval také zdlouhavý proces – o pohraniční stráži EU bude nyní jednat Evropský parlament.

„Bude to trvat šest měsíců, pak nastoupí muži ve slušivých uniformách a budou se bezmocně dívat, jak kolem nich proudí davy migrantů. Od čeho mají státy armádu, od čeho má Řecko armádu? Nějak se nám ta armáda vypařila,“ řekl Zeman.

O ochraně hranic bude prezident jednat i při své návštěvě Moravy příští týden. Chystá se i na návštěvu hranic.

„Idiotský” projekt vysokého komisaře

Komiks, který má českým školákům přiblížit osud migrantů, prezident označil za „idiotský projekt vysokého komisaře pro uprchlíky”. Ocenil ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD) za to, že její úřad nebude tyto materiály distribuovat do škol.

„Je to další idiotský projekt vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, ty komiksy," řekl Zeman. ”Myslím si, že je to stejně naivní jako bolševická propaganda, která sice neměla formu komiksu, ale byla v podstatě stejně stupidní," dodal.

Komiksový příběh vypráví osud chlapce Hamída, který se vydává na cestu z Afghánistánu do Švédska. [celá zpráva]

Zeman má za to, že děti by se v reálném kontaktu s imigranty chovaly podle této příručky.

„V některých případech jako žena nebo dívka v Kolíně nad Rýnem je ta příručka zavede do slepé uličky,” uvedl. „Každá pitomá propaganda je nebezpečná,” dodal prezident.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám