Hlavní obsah

Řidiče po celé ČR trápí sníh

Aktualizováno

V celé ČR komplikuje dopravu sníh, někde spíše tající břečka. V Moravskoslezském kraji v noci na neděli sněžilo, v regionu připadlo v průměru od pěti do desíti centimetrů sněhu. Silnice jsou sjízdné, ale řidiči by měli být opatrní.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Traktor odklízí sníh na pražském Žižkově.

Článek

Na hlavních tazích po chemickém ošetření může ležet rozbředlý sníh nebo sněhová kaše. Na cestách nižších tří pak i několikacentimetrová ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Pro nákladní dopravu se v 9:00 otevřel hraniční přechod do Polska v Harrachově.

Jediným uzavřeným úsekem pro kamióny a nákladní auta s přívěsem tak i nadále zůstává silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku. Tah na Slovensko je zavřený už několik dní. Vede totiž v Beskydech kolem přehrady Šance, jež je zásobárnou pitné vody a nesmí se chemicky ošetřovat. Na tomto úseku mají řidiči často problémy a uvízlá auta tam pak blokují dopravu.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Noční nehoda na sněhu v Chrášťanech u Prahy. Řidič z místa utekl, policie po něm pátrá.

Na některých silnicích ve středních Čechách leží zbytky rozbředlého sněhu. Cestáři proto řidiče nabádají k opatrnosti. Na Nymbursku a Mladoboleslavsku jsou po ránu hlášeny dešťové přeháňky.

Dálnice v regionu jsou mokré po chemickém ošetření a bez omezení sjízdné. Zbytky rozbředlého sněhu leží hlavně na silnicích první třídy na Nymbursku a Mladoboleslavsku a na menších cestách na Mělnicku, Benešovsku, Kolínsku, Kutnohorsku, Příbramsku a v okolí Prahy. Zvýšenou opatrnost cestáři doporučují také na silnicích první třídy na Kolínsku, Kutnohorsku, Benešovsku, Příbramsku, Kladensku a Rakovnicku.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Situace na silnicích v okolí brna v sobotu dopoledne

V horských oblastech Královéhradeckého kraje zůstává na silnicích až šesticentimetrová uježděná vrstva sněhu. Na Trutnovsku napadl čerstvý sníh. Vyplývá to z informací krajských silničářů.

Zbytky rozbředlého sněhu jsou na vozovkách v regionech Hradce Králové, Rychnova nad Kněžnou, Jičína a Náchoda. Teploty se ráno pohybují mezi minus čtyřmi a dvěma stupni Celsia. Na Náchodsku se vyskytují sněhové přeháňky a na Rychnovsku místy mlha. Na většině území fouká slabý vítr nebo je bezvětří.

Ve Zlínském kraji leží na silnicích rozbředlý či uježděný sníh krytý posypem, silnice jsou sjízdné s opatrností. Řidiči musí být obezřetní i na hlavních tazích. Mezi Zlínem a Otrokovice silničáři varují před možnými sněhovými jazyky a zbytky sněhu a ledu na silnici. Sněhové jazyky se tvoří také v buchlovských kopcích na hlavním tahu na Brno, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR. Také dálnice v okolí Kroměříže je kluzká a místy na ní leží sníh.

V kraji je zataženo, na Vsetínsku místy sněží. Teploty se pohybují od minus pěti do mínus jednoho stupně Celsia. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu by odpolední teploty měly vystoupat na mínus jeden až dva stupně Celsia. V noci na pondělí by mělo ojediněle sněžit, ráno se mohou vyskytnout mlhy, i mrznoucí. Před den by mělo na většině území kraje sněžit, v nižších polohách bude padat déšť se sněhem.

V Pardubickém kraji zůstává hlavně ve vyšších polohách na hlavních tazích rozbředlý sníh a na vedlejších silnicích jsou zbytky zledovatělého sněhu. Vyplývá to z informací cestářů. Silničáři upozorňují zejména na oblasti Lanškrouna, Moravské Třebové, Žamberka, Železných hor, Poličky, Svitav, Holic a Hlinska. Teploty se  ráno pohybují mezi minus dvěma až třemi stupni Celsia. V regionu Poličky fouká nárazový vítr. U měst Lanškroun, Svitavy a Žamberk je místy mlha.

Jihočeské silnice jsou po chemickém ošetření převážně mokré. Z vedlejších úseků sypaných drtí ještě silničáři odklízejí ujetý sníh. V kraji už nesněží, teploty stoupají nad nulu. Na promrzlých vozovkách je riziko výskytu ledovky, řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám