Hlavní obsah

Hrozí silné sněžení, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové v sobotu vydali varování před silným sněžením, které postupuje do České republiky od západu. Výstraha platí pro hlavní město Prahu, Středočeský kraj, Karlovarský i Plzeňský kraj i pro Chomutovsko a Lounsko v Ústeckém kraji.

Přechod srážek přes ČR od 03:00 do 09:45Video: ČHMÚ

 
Článek

„Na okluzní frontě, která začala postupovat přes naše území, se vyskytuje silné sněžení, kdy v Karlovarském, místy v Plzeňském kraji napadly dva až čtyři centimetry sněhu za hodinu. Předpokládáme, že oblast silného sněžení se bude dále rozšiřovat na východ do Jihočeského kraje, Ústeckého kraje do okresů Chomutov a Louny, do Středočeského kraje a do Prahy,“ uvádí ve výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Meteorologové upozorňují řidiče, aby počítali s možností náhlého poklesu dohlednosti a náhlé tvorby sněhové pokrývky a přizpůsobili tomu rychlost jízdy.

V Praze kvůli sněžení ráno vyjelo na hlavní komunikace 70 sypačů. Sněžit v metropoli začalo před 8:00 a napadlo několik centimetrů sněhu. Několik osobních aut nabouralo do svodidel, ve stoupání z Braníku na sídliště Novodvorská uvízla nákladní cisterna.

Autobusy městské dopravy měly potíže na čtyřech místech, tramvaje na zhruba 20 minut zastavil sníh ve stoupání do Radlic.

Kvůli vydatnému sněžení je pro nákladní auta od devíti hodin ráno uzavřená silnice 10 od Tanvaldu k hraničnímu přechodu do Polska v Harrachově. Autobusy projet mohou.

"Uzavírka bude platná do odvolání a otevření úseku pro kamiónovou dopravu bude závislé na aktuálním stavu vozovky v ranních hodinách v neděli," uvedl ředitel společnosti Silnice LK Petr Šén. Silničáři doporučují řidičům nákladních aut, aby při cestě do Polska využili hraniční přechod Hrádek nad Nisou na Liberecku na silnici 35.

Sněžení a snížená viditelnost komplikují v sobotu dopravu na silnicích v Plzeňském kraji. Všechny silnice jsou sjízdné, řidiči by měli věnovat jízdě zvýšenou pozornost. V kraji se stalo také několik dopravních nehod, a to i na dálnici D5, informuje Ředitelství silnic a dálnic.

Vrstva nového sněhu leží zejména na silnicích nižších tříd po celém kraji, na některých komunikacích ve vyšších polohách Šumavy či Českého lesa je uježděná vrstva sněhu.

Teploty znovu i pod -30

V noci na sobotu bylo na řadě míst území ČR velmi chladno. Na Šumavě v Jezerní slati u Kvildy meteorologové naměřili minus 31,2 stupně Celsia. Teplotní rekordy ale nepadly, řekla Eva Plášilová z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích. Nejvíc mrzlo v první polovině noci, pak se zatáhlo a mráz polevil.

"Nejnižší teploty byly v první polovině noci, tak kolem 22:00," uvedla Plášilová.

V obci Hliniště u Strážného na Prachaticku klesla rtuť na minus 27,3 stupně Celsia, jinde na Šumavě bylo kolem minus dvaceti stupňů nebo tepleji. V nejbližších dnech se podle meteorologů silné mrazy nevrátí.

Nejstudenější noc této zimy byla zatím v celém Česku v noci na pátek, kdy teploty na Šumavě k ránu klesly pod minus 35 stupňů Celsia. V Rokytské slati u Modravy naměřily teploměry v 06:30 minus 35,3 stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám