Hlavní obsah

Dáme prostor opozici, řeklo ANO, načež udělalo pravý opak

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Koalice se v pátek rozhodla omezit řečnickou dobu poslanců k projednávání zákona o elektronické evidenci tržeb (EET). Čtyřicet minut po začátku mimořádné schůze místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) navrhla omezit řečnickou dobu poslanců na 10 minut. Vystoupit budou moci pouze dvakrát. Ráno přitom šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že koalice chce dát opozici prostor.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Faltýnek (ANO) na zasedání Poslanecké sněmovny

Článek

„Dnes je přihlášeno do rozpravy 24 opozičních poslanců. Chceme vytvořit prostor, aby se všichni mohli vyjádřit. Počkáme, až bude debata vyčerpána,“ řekl v pátek ráno Faltýnek.

Řídící schůze Jermanová ale po vystoupení ministra financí Andreje Babiše (ANO) udělala pravý opak. Navrhla omezit řečnickou dobu poslanců na dvakrát deset minut. Pro bylo 89 zákonodárců.

„Tak jste omezili rozpravu ještě dříve, než mohli vystoupit nějací poslanci bez přednostního práva,” komentoval krok vládní koalice předseda ODS Petr Fiala.

Dostat se má na všechny

Faltýnek odpoledne Novinkám sdělil, že k omezení řenické doby koalice přikročila, aby se dostalo na všechny poslance, kteří jsou přihlášení v rozpravě.

„Kromě rozpravy je k dispozici ještě doba na faktické poznámky. Aby se dostalo opravdu na všechny, přistoupili jsme k tomuto kroku,” vysvětlil. Ráno na tiskové konferenci o tomto plánu ale nemluvil.

Naposledy omezila právo opozice mluvit k projednávaným normám pravicová vláda Petra Nečase, když potřebovala protlačit Sněmovnou balíček sociálních škrtů. Normu přijala ve stavu legislativní nouze. To znamená, že první čtení zákona se vůbec nekoná, ve druhém čtení se nemusí konat obecná rozprava a může být omezena řečnická doba, neplatí stanovené jednací dny a nutné lhůty pro čtení třetí a lze navíc jednat i po 21 hodině, jakož i v pondělí, sobotu a neděli. Levicová opozice tehdy uspěla u Ústavního soudu, který část takto přijatých zákonů zrušil.

EET až v únoru

Faltýnek přitom ještě v pátek připouštěl, že se debata může protáhnout do února. To už před pár dny uvedl i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Řekl také, že koalice je připravena diskusi utnout a odsouhlasit si hlasování o EET podobně, jako to již udělala s programem schůze, v případě, že jednání přestane být věcné a opozice přistoupí k jasným obstrukcím. Nakonec ale koalice debatu utnula ještě předtím, než začala. [celá zpráva]

V kuloárech se mluvilo o tom, že nejzazší termín by měl být 10. února. Opoziční ODS a TOP 09 však hrozí, že v takovém případě se obrátí k Ústavnímu soudu. [celá zpráva]

Kalousek: Vydělá na tom několik oligarchů

„Jednací řád říká, že se hlasuje poté, až se vyčerpá diskuze. Zatím se nikdy nestalo, aby byla přerušena diskuze a hlasovalo by se,“ komentoval šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Do páteční diskuze přihlášen není. „Dám dnes přednost kolegům. Ale každý z nás má na srdci jednoznačné výhrady,“ podotkl.

Zopakoval, že klíčový Babišův návrh ničemu neprospěje. Díky EET se podle něj nevybere jediná koruna navíc. „Vydělá na tom několik velkých oligarchů,“ zdůraznil Kalousek.

Dalším argumentem opozice je obava o zneužívání údajů, které díky EET stát od podnikatelů získá. „Co je citlivého na jednom čísle celkové tržby? Co je na tomto údaji citlivého a nebezpečného?“ ptal se v pátek Faltýnek.

Šéf klubu v pátek navrhne, aby dnes Sněmovna jednala i po 14. hodině. Zákony ve třetím čtení se přitom mohou schvalovat pouze ve středu a v pátek do dvou odpoledne. „Jednací den je do 19 hodin. Kdy skončíme, je věcí dohody poslaneckých klubů a já to budu respektovat,“ připustil Kalousek.

Anketa

Je podle vás správné omezovat možnost poslanců mluvit k projednávaným zákonům?
Ano
63,8 %
Ne
36,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3560 čtenářů.

Související témata:

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Faltýnek

Foto: Hnutí ANO, Právo

Jaroslava Jermanová je kandidátkou ANO na místopředsedkyni Sněmovny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám