Hlavní obsah

Zeman se chystá do Sněmovny na jednání o referendu

Na tradičním obědě prezidenta Miloše Zemana s předsedy obou parlamentních komor Milanem Štěchem a Janem Hamáčkem (oba ČSSD) mimo jiné zaznělo, že Zeman hodlá vystoupit ve Sněmovně v rámci debaty o obecném referendu. Krom toho se politici bavili rovněž o migrační krizi či případech českých dětí v Norsku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman pozval na pracovní oběd předsedy obou komor Parlamentu ČR. Na snímku vlevo Jan Hamáček, vpravo Milan Štěch (oba ČSSD).

Článek

Podle šéfa Sněmovny Hamáčka byl Zeman během oběda seznámen s aktuální situací ve Sněmovně. Prezident se prý zajímal o obstrukce ze strany opozice při schvalování zákona o elektronické evidenci tržeb (EET). Podle Hamáčka tento zákon ve Sněmovně do konce ledna nejspíš schválen nebude. "Je ale evidentní, že v nějakém momentě by koaliční většina měla mít právo vládnout a zákon schválit," poznamenal.

Zeman podle něj předběžně vyjádřil zájem vystoupit ve Sněmovně na téma obecného referenda. "Takže ve chvíli, kdy bude jasné, kdy bude tento zákon projednáván, tak můžeme očekávat návštěvu pana prezidenta," řekl Hamáček.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Politici během oběda prodiskutovali i migrační téma. Hamáček řekl, že podporuje "plán B", o kterém mluvil v posledních dnech premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), tedy vybudování záložní hranice na linii Bulharska a Makedonie, pokud by se nedařilo zajistit ochranu schengenských hranic. Podle Štěcha z vyjádření Zemana vyznělo, že považuje za správné záložní variantu připravovat.

Dodal, že prezidenta také informovali o tom, že v případě německých a rakouských opatření, která by vedla k přesměrování uprchlické vlny do Česka, jsou české bezpečnostní síly připraveny migranty na českých hranicích zadržet.

Štěch kvitoval shodu

Tématem jednání byly i případy odebrání českých dětí jejich rodičům v Norsku. Podle Zemana prý ještě Česko v této záležitosti nevyužilo všechny možnosti. Štěch poznamenal, že je možná iniciativa na úrovni Sněmovny nebo Senátu, které by přijaly v této záležitosti nějaké stanovisko nebo výzvu.

Související témata:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD)

Atmosféra při obědě byla podle Štěcha přátelská, a to prý i proto, že se se Zemanem "léta znají". V drtivé většině záležitostí si prý "vcelku rozumějí", rozdílné prý mají jen dílčí názory. "Ale mohu říct, že dneska téměř žádná rozdílná stanoviska nebyla," řekl Štěch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám