Hlavní obsah

Vláda bude poslancům vysvětlovat postoj k uprchlíkům už ve čtvrtek, lidovci podpořili opozici

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Postoj k migrační krizi bude muset ve čtvrtek ve Sněmovně vysvětlovat vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). Kabinet chtěl přitom uprchlíky řešit až v únoru. Návrh šéfa opozičního klubu Úsvit - Národní koalice Marka Černocha, aby se migrace řešila už zítra, podpořili i lidovečtí poslanci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš (vlevo) a Bohuslav Sobotka ve Sněmovně

Článek

Přijetí návrhu se snažili zabránit sociální demokraté a hnutí ANO. Opozici podpořili kromě KDU-ČSL ještě Stanislav Huml (ČSSD) a Jana Lorencová (ANO).

„Od ministrů slyšíme, jak nebudeme přijímat imigranty a vyhošťovat je. Přitom vláda akceptovala kvóty a nepodpořila náš azylový zákon, který okamžitě vyhošťuje cizince, kteří spáchají trestný čin. Na tom chceme vládu ugrilovat,“ prohlásil Černoch.

Úsvit chce ochranu státních hranic

Hnutí Úsvit po vládě požaduje například okamžité zavedení ochrany státních hranic. Chce také vědět, proč vláda odmítá zákon o detenčních zařízeních, podle kterého mají být azylová zařízení umístěna mimo území Evropské unie, například v Sýrii nebo severní Africe.

Mimořádný bod by měli poslanci projednat ve čtvrtek v jedenáct dopoledne. Nakonec na něj ale nemusí dojít, pokud si zákonodárci ráno neodhlasují program.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

O projednávání migrační krize se v dolní komoře vedl spor už v úterý odpoledne před schvalováním pořadu schůze. Na plénu poslanci diskutovali asi dvě hodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám