Hlavní obsah

Koalice s opozicí se ve Sněmovně přetahují o daňové slevy

– Praha
Právo, Jan Martinek

Sociální demokracie v úterý oznámila, že chce v rámci zákona o dani z příjmů zvýšit slevu na dani pro druhé a další dítě. Naopak ODS chce prostřednictvím pozměňovacího návrhu vrátit živnostníkům, kteří už využívají daňové paušály, slevu na dani pro manželku a dítě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka, poslanci Roman Sklenák a Jan Hamáček během jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

„Socialisté mají v plánu šikanovat bezdětné tím, že jim zvýší daně formou sociálních odvodů. Ti budou mít tak méně peněz, a založení rodiny si rozmyslí. My jdeme opačnou cestou. Odměnu si přece zaslouží ti, kteří pracují a zároveň mají děti,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. Návrh ODS by měl i podporu vládních lidovců. ČSSD nechce ale dělat úlevy jen živnostníkům, podle předsedy Sobotky chce ulevit všem občanům bez rozdílu.

„Problém je s živnostníky, kteří využívají daňový paušál, tak nemohou současně využít tuto slevu. Ti, kteří využívají paušál, čerpají výrazné daňové zvýhodnění. Toto opatření bylo určeno právě proto, aby se vyrovnalo zdanění zaměstnanců a živnostníků,“ řekl Sobotka novinářům.

„Zaměstnanci takové výhody nemají, nemohou využívat daňový paušál, nemohou si snížit odvod daně ze závislé činnosti. Chceme zvýšit slevu na dani pro všechny občany, nepřijímat taková opatření, která pomohou jen určitému okruhu lidí,“ dodal.

ODS chce rovněž zrušit takzvanou solidární přirážku, kterou zavedla vláda Petra Nečase. Ta se týká lidí, kteří mají příjmy nad sto tisíc korun měsíčně.

Fiala: Přirážka měla skončit v roce 2015

„Solidární přirážka byla zavedena v době ekonomických obtíží a dluhové krize. Tehdy měla svůj smysl, ale měla skončit v roce 2015. Současná vláda z ní udělala trvalou věc a druhou daňovou sazbu,“ uvedl Petr Fiala s tím, že ODS prosazuje návrat k rovné dani.

Iniciativu ODS zpražil šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. „Proč to ODS nedělala v době, kdy vládla? Měla v programu snižování daní, program ale neplnila a naopak daně zvyšovala. Dnes populisticky přichází s těmito návrhy, aby se k ní vrátili voliči. Česká veřejnost nemá krátkou paměť a dobře si pamatuje, jak se ODS proškrtala až do krize,“ řekl novinářům Faltýnek.

„Za ODS bylo normální daně neplatit. My se snažíme tuto anomálii v Evropě řešit,“ řekl také.

Výběr článků

Načítám