Hlavní obsah

Piráti odešli z jednání o pražské koalici, vadí jim sociální demokrat Březina

Praha
Aktualizováno

Jednání o pražské koalici, kterou se pokouší dohodnout TOP 09, v úterý opustili zástupci pirátů. Vadilo jim, že na jednání za ČSSD dorazil i Karel Březina. Ten byl pravomocně odsouzen kvůli kauzám v dopravním podniku a piráti dlouhodobě žádají jeho odchod ze zastupitelstva.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Březina (ČSSD)

Článek

"Pan Březina přišel s celou družinou a to je pro nás neakceptovatelné," řekl předseda klubu pirátů Jakub Michálek. Piráti trvale žádají odchod Březiny ze zastupitelstva.

"Nehodláme vyjednávat koalici s pravomocně odsouzeným podvodníkem, na kterého jsme navíc podali trestní oznámení pro podezření, že machinoval se změnami územního plánu. Bezvládí v Praze je potřeba urychleně vyřešit, ale spolupráce s podvodníky pro piráty přijatelné řešení není. Pokud chce ČSSD s piráty jednat, musí Karel Březina rezignovat na funkci zastupitele,"  doplnil Michálek.

V Praze se rodila koalice TOP 09, ODS, pirátů a Trojkoalice (STAN, KDU-ČSL a SZ). Po nedávném odchodu nezávislých jí ale chybí jeden hlas pro ovládnutí většiny v zastupitelstvu. [celá zpráva]

TOP 09 se proto pokouší přesvědčit ke spolupráci další partnery. V úterý se koná první schůzka s ČSSD. Piráti ji ale hned na začátku opustili. Pokud by se ČSSD k tvořící se koalici připojila, pak by partneři hlasy pirátů nepotřebovali. Měli by pohodlnou většinu.

ČSSD chce širokou koalici pěti stran

ČSSD se už dřív nechala slyšet, že by v úvahu přicházelo spojení pěti nejsilnějších stran, tedy ANO, ČSSD, TOP 09, Trojkoalice a ODS.

Původní koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice se rozpadla loni na podzim. Možností, jak sestavit koalici v Praze, je několik. Žádný se ale neobejde bez komplikací. TOP 09 tvrdí, že má asi pět variant. Konkrétnější být ale nechce. Pro ovládnutí většiny v pětašedesátičlenném zastupitelstvu musí koalice v Praze získat minimálně 33 hlasů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám