Hlavní obsah

Praha čelí exekuci kvůli opencard

– Praha • Aktualizováno

Hlavní město Praha čelí exekuci kvůli sporu, který vede se společností eMoneyServices (EMS) kvůli správě systému ke kartě opencard. Obvodní soud pro Prahu 1 exekuci na město uvalil proto, že nerespektovalo nařízení, aby umožnilo majiteli karty, kterým je EMS, kontrolu systému. V pondělí o tom informoval mluvčí EMS Martin Opatrný. Praha se s rozhodnutím soudu hodlá nejprve seznámit.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Článek

Rozhodnutí nařizující Praze umožnit kontrolu systému, vydal soud loni v polovině prosince.

Předběžné opatření nařizuje podle EMS hlavnímu městu, aby společnosti umožnilo přístup ke všem součástem systému opencard, aby bylo možné zkontrolovat dodržování licenčních smluv a aktuální stav softwaru.

„Předběžné opatření neřeší poskytování služeb EMS hlavnímu městu Praha či dopravnímu podniku,” zdůraznil po jeho vydání Opatrný. Exekutorské rozhodnutí bylo vydáno na základě pověření soudem z 11. ledna.

EMS mohla systém kontrolovat, brání se Praha

Hlavní město oponuje, že EMS měla možnost kontrolovat systém několik hodin každý pracovní den, kdy o to požádala. Naposledy takováto kontrola proběhla podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana loni 22. prosince.

„Přístup byl EMS dosud umožněn jak k databázi, tak do serverovny k provozním serverům, ke každému počítači v back-officu, přičemž byl samozřejmě nabídnut i přístup k počítačovému vybavení v tzv. front-officu ve Škodově paláci, kde probíhá styk s klienty,” sdělil Novinkám Hofman.

„Abychom mohli situaci blíže komentovat, musíme se nejprve seznámit s rozhodnutím Obvodního soud pro Prahu 1. Případně učiníme další právní kroky,” dodal mluvčí.

Chtějí desítky miliónů

Firma se s městem soudí o údajně nesplacené pohledávky ve výši několika desítek miliónů korun. Dožaduje se rovněž zaplacení 60 miliónů korun za používání licence. Minulý týden oznámila, že zvažuje i mezinárodní arbitráž.

Související témata:

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Město nemá se společností smlouvu o podpoře systému opencard. Kvůli tomu bylo v minulosti několikrát přerušeno vydávání nových karet, které lidé používají jako tramvajenku či průkazku do knihovny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám