Hlavní obsah

Stovky lidí demonstrovaly v Praze proti norskému Barnevernetu

Praha

Zhruba čtyři stovky lidí protestovaly v sobotu odpoledne v Praze proti postupu norské sociální služby Barnevernet. Kritici jí vytýkají odebírání dětí z rodin cizinců v Norsku. Akce byla součástí řetězu demonstrací v různých zemích.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Před norským velvyslanectvím v Praze se 16. ledna konal protest proti postupu norské sociální služby Barnevernet.

Článek

„Děti patří rodině“, „Norsko, dej ruce pryč od našich dětí“, „Vraťte české děti české matce“ nebo „Stop norskému fašismu” byly nápisy na transparentech účastníků protestu. Akce začala před norským velvyslanectvím na Malé Straně a končila Na Poříčí, kde sídlí norské fondy.

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský zdůraznil, že protest není namířen proti Norsku, ale proti systému odebírání dětí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Demonstranté na Karlově mostě

V Česku na sebe pozornost strhl případ bratrů Michalákových. Norská sociální služba odebrala českým rodičům syny - dnes téměř jedenáctiletého Denise a šestiletého Davida - v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání. To se nepotvrdilo. Soud ale tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Norské úřady loni v září rozhodly o zbavení matky rodičovských práv a adopci mladšího hocha. Eva Michaláková se odvolala, soud by se měl konat koncem února.

Vášně budí i kauza devítiměsíčního děvčátka, které norská sociálka odebrala české matce a norskému otci před pár týdny. Podle matky to zdůvodnila nedostatečně rozvinutým kontaktem s dcerou a špatným vztahem k ní.

Odebrání dětí v Norsku řeší i slovenská matka či rumunská rodina. Protesty se v sobotu podle pořadatelů konají také v Moskvě, Litvě a Vídni, v dalších dnech pak v indické Kalkatě, v Bratislavě či ve Varšavě. Dosud se uskutečnily v Norsku, Španělsku, Británii či Rumunsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám