Hlavní obsah

Můj dům, můj hrad musí platit pro náš stát, řekl Fiala před volbou šéfa ODS

– Ostrava • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Občanští demokraté si během víkendu volí na kongresu v Ostravě nové vedení. Dosavadní šéf strany Petr Fiala, který svůj post obhajuje, nemá protikandidáta. Ve svém nominačním projevu se ostře vymezil vůči ministru financí Andreji Babišovi (ANO), varoval před socialismem a zkritizoval zásahy státu, které podle něj omezují svobodu občanů. Dotkl se také uprchlické krize.

Foto: Pavel Karban, Právo

Petr Fiala, předseda ODS

Článek

„Můj dům můj hrad musí platit pro náš stát. Naše bezpečnost, to je naše heslo těchto dní,” prohlásil.

Zajistit bezpečnost by podle něj měl stát, řekl Fiala v reakci na nedávné incidenty v Kolíně nad Rýnem a dalších městech v Německu, při kterých byly sexuálně napadány a okrádány ženy. „Kdo říká opak, opustil západní hodnoty a podlehl ideologii radikálního islámu. Tam má být žena zavřena doma a na ulici nemá chodit, ale to není něco, co bychom měli zavádět u nás,“ dodal.

V kandidátském i úvodním projevu ostře kritizoval kroky vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Politický vývoj podle Fialy určují lidé, kteří vědomě využívají „populistických receptů“.

Sobotku sepsul také za to, že si jeho vláda notuje s prezidentem Milošem Zemanem. „Zeman nás přibližuje k Putinovu Rusku. Bohužel ho nelze podcenit. Miloš Zeman je jeden z mála politiků, který uvažuje strategicky. Je to silný soupeř. Uděláme vše pro to, aby ČR měla premiéra, který vládne a nenechá se nahradit prezidentem,” uvedl šéf ODS.

Babiš alias oligarchická chobotnice

Nejvíce kritiky však sklidil lídr hnutí ANO Babiš. „Zemi vládne oligarchická chobotnice s ochotně přisluhující levicí přestupující z byznysu do politiky a do médií,“ komentoval Fiala.

Fiala zároveň varoval před kroky kabinetu, které podle něj omezují svobodu. Jako příklad uvedl například připravovaný zákon o zákazu kouření v restauracích či normu, která lidem nařídí nosit za tmy při chůzi po silnicích reflexní prvky. „Vzkazuji vládě: Známe minulost, víme, co nám tady nabízíte. Samé dobré úmysly, kterými je dlážděna cesta do socialistického pekla,” řekl.

ODS je připravena vládnout

V úvodu kongresu Fiala prohlásil, že ODS je připravena převzít vládu v zemi. „Mnoho lidí odepisovalo ODS. Ještě před rokem byla mnohými označována za mrtvou stranu. Ale ODS je zde, obnovena a připravena znovu vládnout,“ uvedl Fiala a sklidil od delegátů potlesk.

„Jsme prosperující země s vysokou kvalitou života. Máme dobré školy, dobré nemocnice. Na tom všem se v uplynulém čtvrtstoletí podílela ODS. V posledních letech nebylo snadné to říkat,“ podotkl.

Za chyby, které v minulosti strana udělala, podle něj také zaplatila. „Chyby neudělal jenom ten, kdo nemá žádnou historii,“ prohlásil.

Foto: Pavel Karban, Právo

Jana Černochová a europoslanec Evžen Tošenovský na kongresu ODS v Ostravě

Kalousek si pochvaloval spolupráci

Po úvodním projevu Fialy si vzal slovo šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek, který pochválil dobrou a těsnou spolupráci s ODS. Stejně jako jeho předřečník kritizoval kroky nynější vlády.

„Stát na svého občana spoustu věcí vědět nemusí, ale vědět to o něm chce, protože potřebuje, aby na něm lidé byli závislí. A není to jenom EET,“ míní Kalousek. V podobném duchu vystoupil i zastupující předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík, který mluvil o velkém bratrovi.

Jediným hostem z koaličních vládnoucích stran byl na kongresu předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Ten delegátům, kterých se v Ostravě sjelo pět set, slíbil, že KDU-ČSL bude vždy hájit práva opozice. „Nemyslíme si, že je parlament žvanírna,“ řekl Bělobrádek. Narážel tak na slova Babiše, který takto Sněmovnu již dříve označil a sklidil za to vlnu kritiky.

Foto: Pavel Karban, Právo

Hosté kongresu ODS v Ostravě Petr Gazdík, Pavel Bělobrádek a Miroslav Kalousek.

Zdravice od Kaczyńského

I přes to, že Fiala v projevu mluvil o nutnosti svobody a demokracie, se na kongresu četla zdravice předsedy polské strany Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczyńského. Právě on je přitom označován za hlavního strůjce posledních kontroverzních změn v zemi. Polská konzervativní vláda premiérky Ewy Szydlowé například udělala zásadní změny v ústavním soudu nebo ve fungování veřejnoprávních médií. [celá zpráva]

Kromě Kaczyńského zaslal na kongres svoji zdravici i britský premiér David Cameron.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám