Hlavní obsah

Němeček chce pro důchodce nad 65 let levnější léky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léky pro seniory nad 65 let by měly být levnější. Usiluje o to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Nechá prověřit, jak lidé využívají předepisování léků bez doplatku a také to, zda ochranný limit 2500 korun není příliš vysoký. Podle ministra by se případně mohl snížit, což by však zřejmě vyžadovalo změnu zákona. Němeček očekává, že data dostane do měsíce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček při emotivním projevu před novináři

Článek

"Doplatky na léky považujeme za poměrně významnou potenciální bariéru přístupu k péči především u seniorů nad 65 let," uvedl ve čtvrtek Němeček.

Do analýz budou zařazeni i chroničtí pacienti mladšího věku, například s roztroušenou sklerózou, protože i oni mají vydání za léky vysoká.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Více než šest léků

Pravidelně užívá léky téměř 90 procent lidí mezi 65 až 74 lety a nad touto věkovou hranicí se bez nich neobejde už téměř nikdo. Dvě třetiny seniorské populace užívají víc než šest různých léků, dlouhodobě nemocní a hospitalizovaní osm. Pokud se započítají volně prodejné přípravy, naroste číslo na 11.

Vedle praktiků a psychiatrů předepisují seniorům léčiva nejčastěji diabetologové či urologové. V domovech pro seniory užívá více než 70 procent obyvatel psychofarmaka, polovina opioidy na bolest.

Finanční náklady nejsou jasné

Zatím nejsou ani známy propočty, kolik by taková úleva pro seniory zdravotnictví stála. Při poklesu limitu, nad který pojišťovny částky vydané za léky vracejí, by vydání pojišťoven stoupla. Němeček řekl, že finanční náročnost bude znát až po vyhodnocení analýz.

Podle některých odborníků nemá zlevnění léků od určité věkové hranice velký smysl, zavedlo by to nespravedlnost mezi seniory, z nichž někteří dlouho před dosažením daného věku užívají velké množství léků, zatímco jiní ani po jejím překročení léky téměř nepotřebují. Podle jiných odborníků ale není důvod nezvýhodnit seniory i v této oblasti, když mohou mít slevy například na dopravu.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Vláda již před časem zrušila regulační poplatky za návštěvu lékaře i za recept.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám