Hlavní obsah

Rysí tulák se z Rakouska vrátil do Čech

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rys Luděk z Prachaticka, který loni v srpnu překvapil obyvatele v lesním komplexu Kürnberg Wald u Lince, se nyní objevil až v Novohradských horách. Mladý samec je opravdový dobrodruh. Poté, co v létě překonal sedmdesát kilometrů plných překážek z domovského Prachaticka k Linci, se opět vrátil do Čech, a během několika měsíců tak urazil trasu přes 130 kilometrů.

Foto: Hnutí Duha

Ještě v září se Luděk pohyboval v lokalitě Kürnberger Wald u Lince

Článek

„Při cestě zpět se opět dokázal dostat přes Dunaj, rakouský Mühlviertel a Waldviertel a doputoval až do Novohradských hor. Lesní komplex Kürnberger Wald u Lince pro něj nebyl rozlohou pouhých dvanácti kilometrů čtverečních ideální, neboť rysi obývají domovský okrsek o rozloze 150–400 čtverečních kilometrů. Navíc je okolí Lince pro zvířata plné neprůchozích migračních bariér například nákupních center, výrobních hal,“ shrnul pro Právo důvody, proč se rysí tulák zřejmě vrátil do Čech, Jan Piňos z Hnutí Duha.

Připomněl, že Luděk dokázal během léta, kdy vyrazil z lesů na Prachaticku, překonat nejen frekventované silnice spojující rekreační oblasti na levém břehu Lipna, obejít města, ale přeplavat nebo po mostě přejít i Dunaj.

Trasu znají jen přibližně

„Konkrétní jeho trasu neznáme, byli jsme ale schopni ji alespoň odhadem díky dobré spolupráci českých a rakouských ochránců přírody, dobrovolníků Rysích hlídek, myslivců a lesníků zmapovat,” konstatovala expertka na ochranu velkých šelem Hnutí Duha Josefa Volfová.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Místa, kdy byl zaznamenán výskyt rysa Luďka.

„Jednoznačně je však zřejmé, že musel projít dlouhou a nebezpečnou cestu. Překonal i novou rakouskou rychlostní silnici S10. Jeho příběh tak podtrhuje nutnost zachovat průchodnost naší krajiny nejen pro lidi, ale i pro divoká zvířata,“ dodala Volfová.

Její kolegyně z obecně prospěšné společnosti ALKA Wildlife Tereza Mináriková  v této souvislosti připomněla, že celá česko-bavorsko-rakouská populace rysa ostrovida čítá pouze 60-80 jedinců, a proto je nezbytná ochrana nejen jádrového území Šumavy, ale i navazujících okrajových oblastí tak, aby zde zůstaly zachovány velké lesní komplexy, kde bude mít rys dostatečný prostor a klid k vyvedení mláďat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám