Hlavní obsah

Na silnici mezi obcemi musí mít chodec reflexní prvky, schválil Senát

• Aktualizováno
Novinky, jas

Senát ve středu schválil novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích, která mimo jiné ukládá chodcům na komunikaci mimo obec nosit reflexní prvky. Upravuje také pohyb vozítek segway a vrací policii možnost odebírat na místě osvědčení o provozu vozidla (malý technický průkaz). Senátoři nakonec podpořili verzi schválenou poslanci, ačkoliv k ní předložili množství připomínek a pozměňovacích návrhů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na vyšší bezpečnost chodců cílí povinnost nosit za snížené viditelnosti při chůzi po komunikaci mimo obec reflexní prvky.

„Ze zkušeností ze zemí, které povinné označení chodců reflexními prvky zavedly, přitom vyplývá možné předpokládané snížení počtu závažných nehod či úmrtí chodců na úroveň cca 50 procent stávajícího stavu,” uvádí se v důvodové zprávě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

K zadržení osvědčení o provozu vozidla bude moci policie přistoupit v případě, že zjistí při kontrole nebezpečnou závadu.

Provoz vozítek segway budou moci obce vyhláškami upravit či zakázat značkami nebo svým nařízením.

Novela čeká na podpis prezidenta.

Co například přinese změna zákona o provozu na pozemních komunikacích
možnost regulace pohybu vozítek segway vyhláškami obcí
povinnost chodců nosit při pohybu po komunikaci mimo obec reflexní prvky
možnost policie na místě zadržet řidiči malý technický průkaz kvůli špatnému technickému stavu vozidla
povinnost řidiče očistit vozidlo od sněhu a ledu, pokud brání ve výhledu

Změny neprošly

Senátoři, často na poslední chvíli, předložili k projednávanému zákonu množství pozměňovacích návrhů. Vesměs se nicméně shodovali, že přijetí zákona by se nemělo odkládat, protože změny jsou s ohledem na počty dopravních nehod a obětí potřeba.

Senátor Zdeněk Škromach (ČSSD) neúspěšně navrhoval umožnit jízdu na kole po požití určitého množství alkoholu. Jaroslav Kubera (ODS) prosazoval, aby městská policie přišla o právo měřit rychlost v obcích. Do současné novely se nedostalo ani přísnější trestání řidičů, kteří nedovoleně vjedou na železniční přejezd.

Přemíra regulace

Kubera ve středu opět připomněl, že lepší než neustále novelizovat veškeré zákony by bylo jejich zjednodušení a používání zdravého rozumu. „Tento zákon by měl novelám podléhat jen ve výjimečných případech,” apeloval Kubera, který přednesl výčet pochybností, které o zákonu má.

„Nastolujeme plošné restrikce,” připomněl Miloš Vystrčil (ODS) s tím, že takovéto řešení problémů nikam nevede.

Reklama

Výběr článků

Načítám