Hlavní obsah

Rodič nemusí držet děti na přechodu za ruku. ÚS se zastal otce zraněných dětí

Právo, Petr Kozelka
Brno

Auto vám sice srazilo dvě děti přecházející přes přechod, ale vina je i na vaší straně, protože jste je nedržel za ruku. To si vyslechl otec dvou dívek ve věku 5,5 a 8 let u brněnského Městského soudu. Takový názor ale smetl ze stolu Ústavní soud (ÚS) s tím, že takový názor je naprosto mylný.

Foto: Petr Horník, Právo

Ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková

Článek

V celé kauze šlo o nehodu z centra Brna. Řidič Pavel Kala tam srazil dvě holčičky přecházející přes přechod se svým otcem. Obě děvčata utrpěla těžká zranění a jedno z nich bude mít trvalé následky na celý život. Přestože děti byly na přechodu v době srážky už pět sekund, podle soudu nesl za jejich zranění poloviční odpovědnost i jejich otec, který je nedržel při chůzi za ruku. Justice vzkázala otci a všem rodičům, že děti nebyly schopny plnohodnotně se účastnit silničního provozu.

Senát ÚS se soudkyní zpravodajkou Kateřinou Šimáčkovou uznal, že rodiče mají povinnost chránit své nezletilé děti, ale podle verdiktu nelze přijmout pozici, ve které by musely mít absolutní dohled.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V důsledku rozhodnutí soudu by byly děti připraveny o právo pohybovat se samy po městě, jelikož samy nemohou ani přecházet vozovku pro chodce
soudkyně Kateřina Šimáčková

„Rodiče musí mít určitou volnost v tom, jaký typ výchovy zvolí a jakou míru samostatnosti dětem povolí. Učit děti samostatnosti a zodpovědnosti je povinností, ale i právem rodičů. Výchova dětí k samostatnosti je také cestou, kterou mohou rodiče chránit své dítě před nebezpečím,“ pozastavila se Šimáčková nad tím, jak justice posoudila případ.

Děti mohou přecházet i samy

Podle Šimáčkové se už zřejmě nevrátí časy Honzíkovy cesty, kdy hlavní hrdina jel sám k dědečkovi na vesnici. „Pokud by byla míra dohledu nad dětmi nastavena příliš přísně, vedlo by to ke značné ztrátě svobody dětí a v důsledku toho i jejich radosti ze života. Jejich možnost podstupovat dobrodružné činnosti a být samostatné by byla značně omezena,“ upozornila Šimáčková.

Postup justice byl v tomto případě o to překvapivější, že děti se na přechodu pohybovaly zcela v souladu s předpisy a nešlo o žádnou situaci, kdy by skočily znenadání pod kola jedoucího vozu. „Děti se při přecházení chovaly v souladu se zákonem a způsobem, jak by se chovala průměrná svéprávná osoba. V důsledku rozhodnutí soudu by byly děti připraveny o právo pohybovat se samy po městě, jelikož samy nemohou ani přecházet vozovku pro chodce,“ dodala Šimáčková.

Řidič za nehodu dostal podmínku a měl zaplatit odškodné ve výši necelých 300 tisíc korun. Odškodnění pro rodinu bylo kráceno právě proto, že soudy ze střetu částečně vinily otce.

Anketa

Jak staré dítě je podle vás vhodné držet na ulici za ruku?
do tří let
7,8 %
do pěti let
51,7 %
do šesti let
26,2 %
do sedmi let
5,6 %
do osmi let
1,5 %
do desíti let
7,2 %
Celkem hlasovalo 2713 čtenářů.

Související téma:

Foto: Ústavní soud, Novinky

Ústavní soud

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám