Hlavní obsah

Sníh, námraza, někde i ledovka. Jezděte opatrně, vzkazují silničáři

Řidiči v jižních Čechách a na Šumavě musejí být ve středu ráno opatrní, protože přes noc napadlo v kraji až 20 centimetrů sněhu a stále sněží. Namrzlé silnice jsou hlášeny z Jesenicka a Vysočiny. Na Českolipsku komplikují provoz nehody.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

V jižních Čechách napadlo v noci na dnešek místy až 20 centimetrů sněhu. Sněží nebo déšť se sněhem padá v polohách nad 500 metrů. Většina ze 195 sypačů, které mají k dispozici krajští silničáři, je v terénu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal varování před sněžením a tvorbou sněhových jazyků, které hrozí zejména na Českokrumlovsku a Prachaticku.

"Většina našich aut je od dvou hodin v terénu. Během noci sněžilo, padal déšť se sněhem, pršelo, foukal silný vítr. Nejvíce sněhu napadlo na Českokrumlovsku, Jindřichohradecku a Prachaticku," řekl Otakar Zich, dispečer krajských silničářů. Místy se podle něj tvořila i ledovka. "Hlavně ve vyšších polohách na Prachaticku, ale i na Strakonicku u Blatné nebo Volyně. Tam jsou v terénu i inertní sypače," uvedl Zich.

Z úterního odpoledne a večera mají krajští policisté nahlášené zhruba tři desítky nehod, které souvisí s počasím. "Jednalo se o osobní auta i kamióny. Žádná z nehod nebyla vážná. Dnes evidujeme jen jednu nebo dvě nehody, kde je příčinou počasí," uvedl Jiří Matzner, tiskový mluvčí krajských policistů.

"Momentálně je v kraji zataženo, až oblačno. V polohách na 500 metrů sněží. Nejčastěji v západní části jižních Čech a na Šumavě," uvedla Svatava Křivancová z ČHMÚ. Nejvíce sněhu leží v okolí Bučiny a Březníku, mezi 50 a 60 centimetry. "Přes noc napadlo až 20 centimetrů sněhu. Například na Churáňově teď leží 34 centimetrů," uvedl Křivancová.

Sníh na Jesenicku

Zbytky rozbředlého nebo ujetého sněhu pokrývají ráno po nočních sněhových přeháňkách silnice ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka. V ostatních částech Olomouckého kraje jsou silnice holé a mokré, řidiči by ale i tam měli jezdit opatrně, protože teploty jsou lehce nad bodem mrazu a vozovky mohou místy namrzat, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

"Venku máme veškerou techniku. Vozovky, které udržujeme chemicky, jsou v nižších polohách holé a mokré a od středních poloh je na nich vrstva rozbředlého sněhu," řekl dispečer jesenické správy silnic.

Zbytky rozbředlé sněhové kaše ráno pokrývaly například silnici přes Červenohorské sedlo, která spojuje Jesenicko a Šumpersko. Silnice, jejichž sjízdnost je udržována pomocí inertního posypu, pokrývá na Jesenicku od vyšších poloh nesouvislá ujetá vrstva sněhu s posypem. Podobná situace je i na silnicích sousedního Šumperska.

Silnice na horách Vsetínska pokrývá ujetý sníh. Podle informací Ředitelství silnic a dálnic ČR by řidiči měli jet opatrně například na Soláň či na Pustevny. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude navíc ve středu na horách vydatně sněžit. Ostatní vozovky ve Zlínském kraji jsou většinou holé, mokré a chemicky ošetřené.

Nehody na Českolipsku

Zvýšenou opatrnost doporučují silničáři motoristům v Libereckém kraji. Silnice mohou namrzat. Teploty jsou kolem nuly a vozovky jsou po chemickém ošetření mokré, v horských oblastech na nich leží sníh.

Ráno po 5:30 se podle dopravního webu policie stalo v České Lípě a okolí krátce po sobě pět nehod, z toho tři jsou se zraněním. U Provodína se převrátilo vozidlo, další auto havarovalo v ulici U Obecního lesa přímo v České Lípě, nedaleko od této nehody se srazila dvě auta. U Nového Boru auto narazilo do svodidel a nehoda se stala i u Sosnové.

Dešťové, sněhové i smíšené srážky a místy silný nárazový vítr ve středu ovlivňují také sjízdnost komunikací v Plzeňském kraji. Všechny silnice jsou podle silničářů se zvýšenou opatrností sjízdné, většinou mokré po chemickém ošetření. Na Šumavě napadlo v nejvyšších partiích mezi pěti a deseti centimetry sněhu.

Na Vysočině leží po nočních sněhových přeháňkách rozbředlý sníh na silnicích nižších tříd, sněžení se vyhnulo jen Havlíčkobrodsku. Místy vozovky namrzají. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření mokré. Řidičům v celém kraji ale doporučujeme jet se zvýšenou opatrností, řekl dispečer krajské správy a údržby.

Silničáři měli venku techniku celou noc, jezdila asi stovka sypačů. "Mezi Stonařovem a Třeští silnice namrzá," uvedl dispečer před 07:00. Další zledovatělý úsek nahlásili řidiči po ránu u obce Výčapy na Třebíčsku. Auta tam stála a čekala na sypač.

Některé silnice ve středních Čechách jsou sjízdné pouze s opatrností. Jejich povrch je vlhký nebo mokrý a mohl by namrzat. Řidiči by měli dávat pozor hlavně na silnicích prvních tříd na Mladoboleslavsku, Nymbursku, Kolínsku, Kutnohorsku, Benešovsku, Příbramsku, Kladensku a Rakovnicku. Na Mělnicku by měli být opatrní hlavně v lesních úsecích, křižovatkách a mostech, kde se tvoří náledí. Ledovku policisté zaznamenali také u obce Velké Všelisy na Mladoboleslavsku nebo u Křivoklátu na Rakovnicku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám