Hlavní obsah

Pražský soud rozhodne o vydání českého pašeráka migrantů do Belgie

Praha

Pražský městský soud projedná předání Zdenka Grundzy, jednoho z údajných organizátorů nelegálního převozu migrantů, do Belgie. Podle kriminalistů byl Grundza a další tři Češi součástí mezinárodně organizované skupiny, která jako řidiče vozů s migranty najímala sociálně slabé Čechy a Slováky.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu koncem listopadu oznámil, že na základně eurozatykače zadržel tři muže a jednu ženu české státní příslušnosti, kteří byli údajně hlavními organizátory nezákonného převozu běženců z Albánie, Sýrie, Makedonie a Kosova do Británie.

Skupině pachatelů prý převozy vynesly přes 13 miliónů korun. Některým jejím členům hrozí v Belgii až 20 let vězení.

Převezli víc než sto migrantů

Vyšetřovací tým z Česka, Velké Británie, Belgie a Německa zadokumentoval celkem 19 převozů, jichž se údajně zúčastnila více než stovka migrantů. Informací o možném zapojení Čechů do gangu se kriminalisté začali zabývat už na podzim roku 2014.

O splnění podmínek pro předání dalšího z údajných převáděčů, Petra Karlíka, bude pražský soud rozhodovat ve středu. Oba muži jsou ve vazbě kvůli obavám, že by se mohli skrývat a vyhýbat se tak trestnímu řízení. Předání dalších dvou obviněných řeší ústecký krajský soud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám