Hlavní obsah

Praha by mohla mít novou vládu na konci ledna, v čele s TOP 09

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

V Praze pokračují jednání o nové koalici bez ANO a ČSSD. Menšinovou vládu by měla vést TOP 09, primátorem by se měl stát buď šéf klubu zastupitelů Václav Novotný, nebo zastupitel Jiří Nouza. Kromě topky by měly v radě zasednout zástupci Trojkoalice (SZ, STAN a KDU-ČSL) a Pirátů. Vyjednavači stran to oznámili po pondělní schůzce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf klubu pražských zastupitelů TOP 09 Václav Novotný

Článek

Nová koalice by v hlavním městě vládla s podporou ODS a nezávislých. „Jsme v situaci, kdy můžeme vytvořit pracovní skupinu, která se jmenuje koaliční mechanismy. Z toho všichni zřetelně identifikujete, že spějeme ke konkrétní konstrukci, jak bude koalice fungovat,“ řekl v pondělí novinářům Novotný.

Pracovní skupiny by se měly sejít ještě jednou během následujícího týdne. Projednat by měly otázky v oblasti dopravy, územního plánování, financí a majetku.

Primátorem bude Novotný, nebo Nouza

Definitivní složení nové rady a jméno primátora by mělo být jasné 28. ledna, kdy se sejdou zastupitelé. Primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO) ve vedení města nahradí zřejmě Novotný.

Ten je však obžalován v kauze Opencard. „Teprve kdyby všichni řekli, že jim to nevadí, tak můžu na post primátora pomýšlet. Kdyby to nebylo možné se mnou, tak Jiří Nouza je kvalitní kandidát,“ uvedl Novotný.

Koalice v čele s TOP 09 by měla v 65členném zastupitelstvu většinu 35 hlasů. Po podzimních rozporech vládně v hlavním městě sedmičlenná rada.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám