Hlavní obsah

Brněnským Výstavištěm se nesl štěkot tisíců psů

Právo, Petr Kozelka

Malí, velcí, tlustí, hubení, staří, mladí, s krátkým sestřihem i bujnou hřívou. Lidé ze všech koutů republiky i desítky zahraničních států se o víkendu sjeli do Brna, aby na zdejším Výstavišti předvedli své psí miláčky v boji o tituly šampionů na tradiční Hanácké národní výstavě.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Hlavně nejmenší návštěvníci obdivovali psy všech barev, ras i velikostí. Na snímku kolie

Článek

Sychravé sobotní ráno. Nad moravskou metropolí visí mlha, do toho drobně mrholí a na zemi se vlivem teploty okolo nuly tvoří nebezpečná ledovka. Prostě počasí, do kterého by člověk psa nevyhnal. Okolí pavilonu V na Výstavišti přesto ožívá stovkami přijíždějících vozů. Lidskou posádku vždy doplňuje aspoň jeden pes, jehož majitelé věří, že právě dnes na výstavě krásy uspěje.

Mnohé z přijíždějících vozů mají zahraniční značky. „Vyrazili jsme ve dvě hodiny v noci. Mnozí lidí nás mají za blázny, že se psy cestujeme vlastně po celé Evropě, ale pro nás je to koníček. Když se navíc dostaneme na pěkné místo, zdržíme se tam o den déle a prohlédneme si město i okolí. V Brně se ale nebudeme zdržovat, už jsme zde byli několikrát. Takže hned po výstavě jedeme. Když to dobře půjde, za čtyři hodiny budeme doma,“ směje se Jadwiga, která i s přítelem dorazila z okolí Wroclawi.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Na brněnské výstavě bylo zhruba 3200 psů.

Výstava probíhala celý víkend

Po deváté hodině vchází do připravených výstavních kruhů rozhodčí a začínají posuzovat jednotlivé psy. Nervózní majitelé ještě na poslední chvíli upravují srst svých psích kamarádů. „Pokud chcete se psem vyhrát, těžko to může být tak, aby ještě večer běhal po rozbahněné zahradě. Musí se dopředu pořádně učesat, upravit srst, některá plemena se musí vykoupat nebo se jim musí chlupy zastřihnout. Leckdy je to práce na několik hodin,“ vypočítává jeden z vystavovatelů, který drží na vodítku retrívra.

Při samotném posuzování psů je základním vodítkem pro rozhodčí standard plemene, který přesně určuje, jak má pes vypadat, pokud chce pomýšlet na výborné ocenění. Samozřejmostí musí být i dobré vychování, před rozhodčím se psi nemohou bojácně hrbit nebo být naopak agresivní.

Za víkend se na Výstavišti vystřídalo téměř 3200 psů všech ras. Největší radost většina z nich měla, když se mohli po hodnocení od rozhodčích konečně bezstarostně proběhnout ve sněhu před pavilony.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Hlavně nejmenší návštěvníci obdivovali psy všech barev, ras i velikostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám