Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj opět trápí polétavý prach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Moravskoslezském kraji se v neděli opět zhoršila imisní situace. Na všech stanicích byly překročeny limity polétavého prachu. Někde dokonce až čtyřnásobně. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pohled na centrum Ostravy, když se topí ve smogu.

Článek

"Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu dnes budou v Moravskoslezském kraji většinou překračovat imisní limit, místy dvojnásobně i trojnásobně," uvedli v neděli meteorologové. Krátkodobé koncentrace ostatních měřených škodlivin jsou pod limity.

V aglomeraci Ostravska, Karvinska a Frýdecko-Místecka (mimo oblast Třince) už od Nového roku platí smogová situace. V sobotu ráno ale údaje ze všech měřicích stanic klesly pod povolenou mez. Od té doby ovšem škodlivin v ovzduší opět přibylo.

Nejhorší situace byla ráno v Dolní Lutyni-Věřňovicích na Karvinsku, kde průměrná denní koncentrace polétavého prachu dosáhla 228 mikrogramů na metr krychlový, což je víc než čtyřnásobek povoleného limitu. Hodinová koncentrace tam před 07:30 činila 311 mikrogramů na metr krychlový, což znamená, že průměrná čtyřiadvacetihodinová koncentrace se ještě bude zvyšovat.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi. V této zimní sezoně se region potýká se smogem už od konce loňského roku. Kvalitu ovzduší ovlivňuje průmysl, doprava i topení v domácnostech, ale také škodliviny, které vítr přináší z Polska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám