Hlavní obsah

Pražské hřbitovy čekají rekonstrukce, ceny se nezvýší

Novinky, Aneta Lednová
Praha

Opravy, rozšiřování a revitalizace čekají pražské hřbitovy v tomto a příštím roce. Pražané se ale nemusí bát, že se změnami přijde také navyšování cen za pronájem hrobů.

Pražské hřbitovy projdou proměnouVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Správa pražských hřbitovů připravila řadu projektů, které mají zlepšit podobu některých pohřebišť. Změn se dočkají například Olšanské hřbitovy, hřbitov v Ďáblicích nebo v Malvazinkách. Hřbitov v Hostivaři se dočká rozsáhlého rozšíření.

„Pražské hřbitovy potřebují změny jako sůl. V letošním roce se to budou týkat například Vyšehradského hřbitova, kde se restaurátorského zákroku dočkají arkády. Další akcí bude obnova kubistické železobetonové zdi na hřbitově v Ďáblicích a budeme také pokračovat v revitalizace Olšanského hřbitova,“ řekl Novinkám ředitel Správy pražských hřbitovů Martin Červený.

Olšanské hřbitovy se dočkají hned několika změn. Pokračovat se bude v opravě největší hrobky rodiny Lannovy nebo v rekonstrukci zhruba 150 kaplových hrobek. Nově by se měla vybudovat také rozptylová louka. Pokračovat bude také projekt Les vzpomínek, který byl v minulém roce zrealizován v Ďáblickém hřbitově. Jedná se o pohřbívání ostatků ke kořenům stromů.

Ceny za pronájem hrobového místa a za služby související s pronájmem měnit nebudou. „Správa pražských hřbitovů nemění ceny pro letošní rok. Na hřbitovech první kategorie, což jsou třeba Olšany nebo Vyšehradský hřbitov, je cena za klasický hrob na 10 let zhruba 6 500 Kč,“ uvedl Martin Červený.

Reklama

Výběr článků

Načítám