Hlavní obsah

Senát dal šanci placení nemocenské i v prvních třech dnech, odvody firem by klesly

Senát ve středu v prvním čtení podpořil návrh Zdeňka Škromacha a dalších senátorů ČSSD na obnovení vyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci. Zaměstnavatelé by jako kompenzaci měli sníženy odvody na nemocenské pojištění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD)

Článek

ČSSD chce v nové předloze snížit odvody firem na nemocenské pojištění o jednu desetinu procentního bodu. Chce tak kompenzovat zvýšené náklady, které by zaměstnavatelům přineslo proplácení náhrady mzdy i v prvních třech dnech pracovní neschopnosti zaměstnance.

Nová verze tak reaguje na výhrady, kvůli nimž horní komora opakovaně odkládala schvalování původní novely, která počítala jen s obnovením výplaty nemocenské.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Proti tomu měli námitky nejen zástupci pravice a zaměstnavatelů, ale i vládní KDU-ČSL a hnutí ANO. ČSSD proto původní verzi stáhla, a to i kvůli tomu, že byla předložena před rokem a bylo by třeba ji uvést do souladu s dalšími zákony, na což již nová verze pamatuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám