Hlavní obsah

Velvyslanci zůstanou ve službě i po 70, Klausové se zákon týkat nebude

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Diplomaté budou moci zůstat ve funkci i poté, co překročí věkovou hranici 70 let. Ve středu to umožnil Senát, když se rozhodl návrhem nezabývat. Pro bylo 40 senátorů. Zákon už musí podepsat jen prezident Miloš Zeman.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Česká velvyslankyně na Slovensku Livia Klausová

Článek

„Pro fungování ministerstva a pro chod zahraniční služby je to docela důležitá věc,“ hájil zákon v horní komoře šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Kromě zvýšení hranice je podle něj důležité, že zákon umožní zaměstnávat v cizině rodinné příslušníky diplomatů.

V současnosti je není možné zaměstnávat kvůli střetu zájmů. Podle Zaorálka tato novinka ušetří 80 až 90 miliónů korun ročně.

Dostaly dohodu o provedení práce

Návrhu se původně přezdívalo lex Klausová. Bývalá první dáma má totiž na Slovensku na postu ambasadorky zůstat do svých 74 let. Stejně tak měl pomoci velvyslankyni v Sýrii Evě Filipi, která má mít mandát do svých 73 let.

Jelikož se ale zákon nestihl schválit do konce roku, ani pro jednu z velvyslankyň platit nebude. Ministerstvo zahraničí muselo najít jiný postup, aby mohly obě zůstat ve službě i po 70. Jak Klausová, tak Filipi tedy dostaly dohodu o provedení práce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám