Hlavní obsah

Evropský úřad proti podvodům řeší dotace pro Agrofert

Evropský úřad proti podvodům (OLAF) začal řešit podezření, že firma Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) změnila skrytým lobbingem ve státní správě pravidla čerpání dotací ve svůj prospěch. Anonymní oznámení na možný podvod dostalo několik evropských institucí na konci loňského roku. Zapojení OLAF do případu potvrdila Evropská komise, píše server Neovlivni.cz. Agrofert o vyšetřování neví.

Foto: Michal Kvapil, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle oznámení se manažerovi Agrofertu povedlo ve státní správě protlačit změnu, která firmě zajistí více peněz z evropských fondů.

Klíčovým důkazem je údajně dopis, který loni v květnu zaslal místopředseda představenstva Agrofertu Petr Cingr náměstkovi ministra průmyslu Tomáši Novotnému, který je zodpovědný za čerpání eurodotací v programu OPPIK ve výši 120 miliard korun.

Cingr, který se nepodepsal jako manažer Agrofertu, ale jako prezident Svazu chemického průmyslu, prý v korespondenci prosazoval zvýšení hranice čerpání dotací pro velké firmy na 40 procent alokace v první výzvě místo Bruselem požadovaných dvaceti procent. Novotný pak změnu prosadil.

Agrofert o vyšetřování neví

„Není nám nic známo o tom, že by kdokoli v této souvislosti prověřoval dotace Agrofertu,” řekl Novinkám mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Petr Cingr podle mluvčího vždy vystupoval a mluvil jménem Svazu chemického průmyslu ČR, nikoli jménem Agrofertu.

„Odešel jeden standardní a transparentní dopis, který nežádal o možnost získávání větších dotací pro kohokoliv. Nic víc, nic míň. Odmítáme jakékoli spojování této záležitosti s naší firmou,” dodal Hanzelka.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

OLAF případ nechce nijak komentovat. „Nevyjadřujeme se k žádným kauzám. A to proto, abychom chránili důvěrnost možných vyšetřování a potenciálních právních kroků a také kvůli ochraně osobních údajů a procedurálních práv,” sdělil úřad serveru. Pokud by ale dospěl k závěru, že šlo o podvod, mohla by podle Neovlivni.cz Evropská komise požadovat i vrácení peněz.

Policie prověřuje i dotaci na Čapí hnízdo

Server Aktuálně.cz na konci loňského roku informoval, že policie začala prověřovat, jak farma Čapí hnízdo ze skupiny Agrofert získala 50 miliónů korun z evropských fondů na podporu cestovního ruchu. Dotační program byl totiž určený pro malý nebo středně velký podnik, který alespoň dva roky podniká v cestovním ruchu. [celá zpráva]

Foto: Radek Plavecký, Právo

Babišovu komplexu u Olbramovic na Benešovsku dominuje stavba Čapí hnízdo.

Týdeník Dotyk již v září uvedl, že Agrofert získal v končícím programovém období dotace v celkové výši 4,9 miliardy korun, což je nejvíce ze všech soukromých firem v Česku.

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám