Hlavní obsah

Sníh komplikuje dopravu, přibývá drobných nehod

Sněhové přeháňky, které v pondělí zasáhly většinu republiky, zkomplikovaly v průběhu dne dopravu na mnoha komunikacích, nehod přibývá. Silnice jsou podle silničářů často sjízdné se pouze zvýšenou opatrností a meteorologové varovali, že na jihozápadě republiky se bude večer tvořit ledovka.

BEZ KOMENTÁŘE: Drobné nehody na Pražském okruhu komplikovaly dopravuVideo: Novinky

 
Článek

Na silnicích Plzeňského kraje leží většinou rozbředlý sníh po chemickém posypu nebo rozježděný sníh, a to i na dálnici D5, zejména na Tachovsku. Ve vyšších polohách Šumavy, kde se nesmí solit a používá se inertní posyp, je ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Na dálnici D5 na Tachovsku se srazil autobus s nákladním automobilem. [celá zpráva]

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Autobus asi s 30 lidmi se na dálnici D5 u Rozvadova střetl s kamionem.

Na jihu Čech leží na silnicích nižších tříd ujetá vrstva sněhu. Situaci ztěžuje, že teplota zůstává pod bodem mrazu, což může přispět k namrzání komunikací.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Odpolední srážky na radarech ČHMÚ

Drobné sněžení komplikuje situaci i na Vysočině. Na území celého kraje pracuje na udržení sjízdnosti silnic podle dispečinku krajských silničářů kolem šesti desítek vozidel. Ledovka se podle webu silničářů vyskytuje mezi obcí Štoky a Havlíčkovým Brodem.

Většina hlavních tahů ve středních Čechách je chemicky ošetřená a mokrá, na silnicích nižších tříd mohou být zbytky sněhu. Nejvíce nehod policisté zaznamenali západně od Prahy. Vesměs se však jednalo o drobné kolize bez zranění.

V Praze jsou silnice chemicky ošetřené, v ulicích je 120 sypačů, které ošetřují i vedlejší komunikace.

Foto: Milan Malíček, Právo

První sníh letošní zimy v Praze

Se sněhem na silnicích musí řidiči počítat ve vyšších oblastech Pardubického kraje. Uježděná vrstva sněhu leží na cestách v oblasti Lanškrouna, Litomyšle, Svitav a Žamberka, na Poličsku jsou vozovky zledovatělé. Zasněžené jsou i silnice v okolí Pardubic, Přelouče, Moravské Třebové, Skutče a Hlinska.

Z prašanu se stává břečka

V tající břečku se mění sněhová nadílka v Karlovarském kraji. "Zatímco ráno šlo o lehký prašan, později byl sníh těžký a tvořil břečku. Museli jsme pluhovat i solit. V současné době ještě zůstává problém na silnici do Plzně u Bečova nad Teplou, kde uvízly dva kamiony," řekl před 16:00 vedoucí zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

V centru Prahy odpoledne mrzlo a padal sníh.

Na Liberecku leží zejména ve vyšších polohách na silnicích vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Hlavní silniční tahy jsou většinou po chemickém ošetření mokré nebo vlhké.

Drobné nehody se množí v Ústeckém kraji. Většina silnic v kraji je po chemickém ošetření sjízdná, silničáři ale nabádají k opatrnosti. I na silnicích prvních tříd leží místy zbytky rozbředlého sněhu.

Občasné sněžení zaznamenali silničáři na Zlínsku. Ve vyšších polohách ale leží na silnicích nesouvislá zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem a silný vítr na některých místech kraje tvoří sněhové jazyk.

V Moravskoslezském kraji se námraza na komunikacích objevila pouze výjimečně. Sníh padal jen na Bruntálsku a v okolí Vítkova na Opavsku.

Anketa

Vyjíždíte autem, když sněží?
ano, jako obvykle
71,1 %
jen když je to opravdu nutné
24,1 %
ne
4,8 %
Celkem hlasovalo 3385 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám