Hlavní obsah

Smogovou situaci vyhlásili meteorologové už i na Třinecku

– Olomouc • Aktualizováno

Meteorologové v neděli v noci kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší vyhlásili smogovou situaci už i na Třinecku. V regionu byla platná dosud jen na Ostravsku, Karvinsku a v části Frýdecko-Místecka, kde byla vyhlášena už v pátek. ČTK o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Na některých stanicích na Třinecku překročil 24hodinový klouzavý průměr koncentrací polétavého prachu prahovou hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový, a to ve dvou po sobě následujících dnech, což je důvod pro vyhlášení smogové situace.

„Žádáme řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 a oxidu dusičitého,” uvedli meteorologové.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kvalita ovzduší byla podle webu ČHMÚ v neděli večer špatná v Olomouci-Hejčíně, Přerově a Prostějově. V Přerově hodinová koncentrace polétavého prachu činila 125 mikrogramů na metr krychlový a v Prostějově byla denní koncentrace víc než 99 mikrogramů. Mezní hranice je 50 mikrogramů.

Omezení pohybu

Ve Zlínském kraji byla v neděli večer špatná kvalita ovzduší v části Kroměříže Těšnovicích, Uherském Hradišti a Valašském Meziříčí. Tam hodinová koncentrace polétavého prachu vystoupala na 178 mikrogramů na metr krychlový a denní koncentrace přes 116 mikrogramů.

Lidem s dýchacími potížemi, srdečními nemocemi, starším lidem a malým dětem meteorologové za smogové situace doporučují při pobytu venku vyhnout se zvýšené fyzické zátěži, u dospělých bez zdravotních potíží omezení nutná nejsou.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi. Rozptylové podmínky se tam obvykle zhoršují právě na podzim a v zimě po zahájení topné sezóny. Kvalitu ovzduší kromě topení v domácnostech ovlivňuje i doprava a škodliviny z průmyslových podniků či sousedního Polska.

Reklama

Výběr článků

Načítám