Hlavní obsah

Prvním dítětem roku je malá Alička ze Žermanic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Neuběhla ani první minuta roku 2016 a porodnicí havířovské nemocnice se nesl dětský pláč. Na svět přišlo první dítě roku 2016 Alice Kašná. Vážila 2940 gramů a měřila 48 centimetrů. Malá Alička přišla na svět o 16 dnů dříve.

První dítě roku 2016Video: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

„Ležela jsem tu s komplikacemi už od pondělka a doufala, že na Silvestra mě pustí domů,“ popsala šťastná maminka třiatřicetiletá Kateřina Kašná ze Žermanic na Frýdecko-Místecku. To, že se jí narodí dcera pár vteřin po silvestrovské půlnoci, nečekala ona a ani její manžel Alexandr. „Je nedonošená, ale krásná,“ rozplývala se stále ještě unavená rodička jen pár hodin po porodu, když jí sestřička přivezla miminko na pokoj.

Prozradila, že manžel byl u porodu, původně chtěl sice se ženou strávit Silvestra v nemocnici, ale nakonec z oslavy sešlo. I jméno pro dceru vybral on. „Dohodli jsme se, že já vybírám pro kluka a on pro holku. Ze začátku se mi jméno Alice nelíbilo, ale pak se mi to zalíbilo hodně,“ připojila Kašná s tím, že malá Alička je její první dítě. „Manžel by chtěl aspoň další dvě děti, ale když se ptáte v den porodu mě,....,“ rozesmála se. Porod byl podle novopečené maminky rychlý. „Asi jsem to měla dáno po mamce, ta prý odrodila taky tak rychle,“ poodhalila.

Foto: Pavel Karban, Právo

Malá Alice se narodila v Havířově minutu po půlnoci a stala se prvním českým dítětem roku 2016

Podle lékařky Jany Daňkové Kučerové, která první dítě roku 2016 odrodila, to na porod nevypadalo. „Nečekali jsme, že se to tak krásně rozběhne. Ale pak to paní vzala hopem a už to bylo. Že to vyšlo v první minutě, bylo příjemné překvapení,“ přiznala.

„Paní začínala tlačit chvilku před půlnocí, zatlačila dvakrát a při druhé kontrakci se miminko rodilo, no a naším odhadem se narodilo od 20. do 30. vteřiny po půlnoci,“ upřesnila čas porodu gynekoložka a dodala, že těsně před narozením Alice bylo z rádia slyšet odpočítávání silvestrovské půlnoci. „A pak během několika málo chvilek bylo miminko venku,“ nastínila lékařka.

Letos si pospíšily holčičky

Kromě Alice se krátce po půlnoci narodila holčička také na Vysočině. Sofie přišla na svět dvě minuty po půlnoci v porodnici třebíčské nemocnice. Vážila 3,1 kilogramu a měřila 50 centimetrů.

Zhruba šest minut po půlnoci se pak narodily první děti v Královéhradeckém a Plzeňském kraji a rovněž v Praze. Až na Prahu, kde ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady přivítali na svět chlapce Kristiána měřícího 47 centimetrů a vážícího 2800 gramů, to byly opět holčičky.

Foto: Pavel Karban, Právo

Malá Alice se narodila v Havířově minutu po půlnoci a stala se prvním českým dítětem roku 2016

Nejdéle si zřejmě počkali na první dítě roku ve Zlínském kraji. Prvním miminkem regionu v novém roce se stala Eliška, která na svět přišla v 06:37 v porodnici Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Vážila 3020 gramů a měřila 49 centimetrů.

Loni byly počty chlapců a dívek mezi prvními dětmi jednotlivých regionů země vyrovnané. Letos si ale více pospíšila děvčata. Chlapci byli prvními dětmi roku 2016 v pěti krajích a holčičky v devíti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám