Hlavní obsah

Statik uzavřel v Karlových Varech přístup k Vřídlu

– Karlovy Vary
Právo, Rudolf Voleman

Z bezpečnostních důvodů zakázal statik přístup k tryskajícímu Vřídlu ve Vřídelní kolonádě v centru Karlových Varů. Důvodem je poškozená podlaha, která musela být v podzemní části kolonády zajištěna trámy.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Přístup až k Vřídlu je znemožněn kvůli narušené statice podlah Vřídelní kolonády.

Článek

Na Vřídlo samotné nemají technické problémy čtyřicet let staré stavby žádný vliv. Jak řekl první náměstek karlovarského primátora Čestmír Bruštík (ANO), konstrukce podlah se budou technicky zajišťovat při odstávce kolonády mezi 18. lednem a 14. únorem.

„V podzemí je vše prozatímně zafixované trámy, aby byla podlaha zajištěná. Původní konstrukce jsou od vřídelní vody zkorodované,“ pokračoval. „Hledáme možnosti, kam jinam přestěhovat podzemní technologii. Čekáme na vyhodnocení průzkumných vrtů,“ konstatoval.

Vše zničila rez

Podzemní technologie podle něho obsahuje například technologie tryskání vřídelní vody, akumulační nádrž, která slouží na výstřik vřídla a také jako zdroj pro vytápění vřídelní vodou. „Aby se mohla provést rekonstrukce podlahy, musí se technologie přestěhovat jinam,“ dodal náměstek, který doufá, že bude stačit na znovuotevření přístupu až k Vřídlu plánovaná odstávka. „Je totiž zrezlá i kopule Vřídelní kolonády – jak tam jdou páry a vřídelní sůl,“ uvedl.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Kvůli výparům vřídelní vody je poškozena i skleněná kopule Vřídelní kolonády.

Podle Bruštíka jsou teď dvě základní varianty. „Buď se do toho nasypou peníze a udělá se nová konstrukce, nebo se opraví dosavadní. Ta je ale v takovém stavu, že by z ní mohla vypadnout skla,“ sdělil. „Město musí najít nějaké peníze a dát je tam. Snad je na to, jak říkal primátor, vyčleněno dvacet miliónů korun v rozpočtu města,“ uvedl.

Vždycky se něco opravilo stylem honem honem, jak já říkám, a proto to takhle dopadlo.
Čestmír Bruštík, náměstek primátora

Jednou z variant je prý zbourání kolonády a vypsání architektonické soutěže na novou. „Nebo se tahle opraví. Někdo tvrdí, že vydrží léta, někdo říká, že ne. Musí se udělat analýza, statický posudek je, ale skutečnost stejně nepoznáte, dokud do stavby nesáhnete a nezačnete ji rozebírat. Také se čeká, jestli na to EU vypíše dotační tituly,“ doplnil.

„Oprava může stát, plácnu, sto miliónů, nebo třeba padesát miliónů, ale stavba nové sto nebo sto padesát miliónů, to nikdo neví. Zatím asi budeme nynější kolonádu zásadnějším způsobem sanovat, tedy způsobem, který se v dosavadní době asi nedělal tak poctivě, aby to bylo pořádně.

Vždycky se něco opravilo stylem honem honem, jak já říkám, a proto to takhle dopadlo,“ uzavřel Bruštík.   K Vřídlu nyní návštěvníci kvůli narušené statice podlah nemohou.

Reklama

Související témata:
Vřídlo

Výběr článků

Načítám