Hlavní obsah

Den před začátkem Vánoc bylo nezvykle teplo. Někde i 14 stupňů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bezprostředně před začátkem Vánoc překračovala teplota na řadě míst 14 stupňů Celsia. Padaly rovněž teplotní rekordy. Nejtepleji bylo v Osoblaze na Bruntálsku, kde se rtuť dostala až na 15,1 stupně. Ve středu to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Nejvyšší teploty se vyskytly v závětří Jeseníků: v okrese Bruntál a Jeseník,” uvedli meteorologové, podle nichž se na většině území teploty pohybovaly mezi devíti a 14 stupni. Chladněji bylo pouze v na jižní a střední Moravě, kde se nerozpustila nízká inverzní oblačnost.

Přes 14 stupňů Celsia se teplota dostala vedle Osoblahy rovněž v Javorníku (14,5), Zlatých Horách (14,4), Městě Albrechtice (14,4) a v Čáslavi (14 stupňů Celsia).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Na většině meteorologických stanic byl k dnešnímu dni překonán teplotní rekord, a to i na stanicích měřících více než 100 let – mezi ně patřila i stanice v Praze-Klementinu,” dodal ČHMÚ. Stávající rekord z roku 1795 měl hodnotu 12,4 stupně, ve středu tam naměřili 12,9 stupně.

Rekordy padly i na Vysočině, v Havlíčkově Brodě naměřili 12,6 stupně. V jižních Čechách bylo nejtepleji  Husinci, a to 13,6 stupně. Rekord to ale není.

Reklama

Výběr článků

Načítám