Hlavní obsah

Lékový ústav chce zabránit průšvihu s e-recepty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) chce zabránit problémům s elektronickými recepty. Ústav se ve středu odvolal proti předběžným opatřením Městského soudu v Praze, podle kterých nesmí užívat softwarové aplikace včetně centrálního úložiště elektronických receptů. Ty jsou však potřeba pro vydávání e-receptů na léčebné konopí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta

Článek

„Státní ústav pro kontrolu léčiv odeslal 23. prosince 2015 odvolání proti oběma předběžným opatřením Městského soudu v Praze ze dne 14. prosince 2015 a 11. prosince 2015. SÚKL nyní vyčká rozhodnutí odvolacího soudu. V případě, že budou předběžná opatření zrušena, neprodleně zprovozní všechny dotčené aplikace," uvedla mluvčí ústavu Lucie Šustková

Předběžným opatřením bylo lékovému ústavu nařízeno zdržet se jakéhokoli užití softwarových aplikací, jako je hlášení distributorů o dodávkách léků, hlášení lékáren o vydaných lécích či hlášení závad jakosti. Dalším předběžným opatřením pak se musel zdržet jakéhokoli užití aplikace eRecept - Centrální úložiště elektronických receptů.

Licenční práva prý SÚKL má

SÚKL má podle ředitele Zdeňka Blahuty k tzv. konopnému registru vypořádána licenční práva. Servis a podporu mu doposud poskytovala firma Tronevia a.s., která o předběžné opatření požádala. „Na základě skutečnosti, že dodavatel přestal ústavu poskytovat součinnost k 30. říjnu 2015, nedošlo k úpravám registru podle aktuálně platné tzv. konopné vyhlášky,“ vysvětlil ředitel.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ředitele vyzval, aby otázku autorských práv vyřešil tak, aby se neshody v oblasti technologií nedotkly pacientů.

Pacienty odrazuje vysoká cena

Konopí se ze zákona vydává pouze na elektronický recept, po přechodnou dobu se vydává z rozhodnutí ministra na recept pro návykové látky.

Podle informací lékárnické komory bylo poslední konopí dovezeno do Česka v říjnu, lékárny prý žádné v zásobách už nemají.

Konopí na elektronický recept si vyzvedávaly v celém Česku dvě desítky pacientů. Vysoká cena většinu z nich odrazovala, kriticky se k předepisování stavějí i mnozí lékaři.

Reklama

Výběr článků

Načítám