Hlavní obsah

Dohnalovy čistky může zmařit soud, Ondrášek je ochoten se dohodnout

Právo, Radka Kovářová
Aktualizováno

Jednoznačné odstřižení Petra Ondráška z velení Vězeňské služby se může ministrovi spravedlnosti Robertu Pelikánovi (ANO) vymstít. Lidé odvolaní Petrem Dohnalem, který se v pátek vrátil po roce a půl po vyhraném soudu do funkce generálního ředitele, se totiž můžou proti tomu bránit u soudu. A šanci na vítězství rozhodně mají.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal (vlevo) a ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Článek

Myslí si to Právem oslovení experti i předchůdkyně ministra Pelikána Helena Válková (ANO), která Dohnala loni v dubnu sesadila. Dvojvládí na Vězeňské službě je totiž téměř stejné jako to, které před čtyřmi lety panovalo na Krajském státním zastupitelství v Ústí nad Labem.

Tehdy se po rozhodnutí soudu vrátil do křesla krajského státního zástupce Jan Jakovec, a půl roku tak úřad vedl spolu s dříve dosazeným Jiřím Křivancem.

Jenže na rozdíl od aktuální situace se dvěma generálními řediteli Vězeňské služby oba vedoucí státní zástupci se dohodli a půl roku se dělili o pracovní úkoly, sdíleli kancelář a každý příslušný dokument musel mít dva podpisy. Pokud se na něčem neshodli, rozhodnutí nepadlo.

Ondrášek přitom s pondělním odvoláním náměstka pro logistiku, IT a zdravotnictví Miroslava Honzíka a se sesazením dvou ředitelek odborů nesouhlasí. Chybí i jeho podpis.

Chce se dohodnout

„Považuji personální kroky nového vedení za neopodstatněné, motivované osobními pohnutkami. Takové kroky je možné činit pouze po vzájemné shodě, jinak jsou zpochybnitelné,“ napsal už v pondělí Ondrášek.

Ve středu řekl, že je ochoten se dohodnout. Chce však, aby nebyly zameteny pod koberec veřejné zakázky z předchozí doby, kdy řediteloval Dohnal, a ani personální změny.

Požaduje, aby mu bylo nabídnuto adekvátní místo ve stejné platové třídě. Žádná konkrétní nabídka z úst ministra Pelikána nepadla. Ondrášek je jako generál v 11. platové třídě a odpovídajících míst není ve státní správě mnoho.

Podle něj nyní panuje dvojvládí.

Ministr ve středu zahájil řízení, které má přezkoumat jmenování Ondráška do čela Vězeňské služby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generální ředitel vězeňské služby Pavel Ondrášek

Bývalá ministryně Válková je přesvědčená, že s odvoláním podřízených měl souhlasit i Ondrášek. „Myslím si, že takto je to špatně,“ sdělila Právu. Podle ní je Ondrášek stále generálním ředitelem. „Situace by se měla dořešit. Panu generálovi Ondráškovi by mělo být nabídnuto jiné adekvátní uplatnění. Zatím se tak podle mého nestalo, ale snad tomu tak v následujících dnech bude,“ podotkla.

Návod Nejvyššího správního soudu

Situaci musí vyřešit samo ministerstvo. Návod mu na to dal v létě Nejvyšší správní soud (NSS), který se věnoval právě dvojvládí na státním zastupitelství v Ústí.

Předseda senátu Karel Šimka tehdy konstatoval, že ministerstvo musí obnovit správní řízení o jmenování později dosazeného státního zástupce a konstatovat, že jeho jmenování není možné, protože post už je obsazen.

Teprve pak zůstane jediný vedoucí. „V této kauze nebylo nikdy sporné, že jsou dva vedoucí státní zástupci. Přijali jsme to jako fakt. Řešili jsme otázku, co s nimi udělat, a posvětili jsme postup ministerstva, které to chtělo řešit obnovou řízení,“ vysvětlil Právu Šimka.

Za Dohnalem ale stojí ministr Pelikán, který je přesvědčený, že Dohnal je jediným generálním ředitelem se všemi pravomocemi. V pátek dokonce podle informací Práva psal Ondráškovi SMS zprávu, ve které mu ukládal, aby okamžitě vyklidil kancelář.

Pelikán se v úterý s Dohnalem sešel a shodli se na tom, že Dohnal má za úkol stabilizovat generální ředitelství.

„Žádal jsem jej o uvážlivost případných personálních změn, jakkoliv každý manažer musí mít možnost personální změny dělat. Krátce jsme hovořili o připravované koncepci vězeňství, se kterou se pan generál v jejích principech ztotožňuje,“ uvedl Pelikán na pozdější tiskové konferenci.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO)

Ohledně Ondráška uvedl, že s ním se ještě nesetkal. Jemu prý chce spíš „vysvětlit stav“, protože se mu zdálo, že podle Ondráškových vyjádření mu to „není úplně jasné“.

„Vysvětlím mu, co ho čeká. Jsou to technické kroky, které jsou potřebné k vyřešení té situace,“ prohlásil.

Válkové vadil špatný dohled nad zakázkami

Podle Válkové měl Pelikán postupovat podobně jako před téměř dvěma lety ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který měl v jednu chvíli dva policejní prezidenty – Petra Lessyho a Martina Červíčka.

„Oba si pozval a prostě se s nimi dohodl a tu situaci vyřešil,“ vzpomínala Válková. Tenkrát se však stal policejním prezidentem třetí člověk, Tomáš Tuhý.

Také připomněla, proč Dohnala loni odvolala. „Nejvíc mi vadilo, že na generálním ředitelství nebyl dohled nad těmi, kteří měli na starosti oblast veřejných zakázek a hospodaření,“ sdělila.

Za pravdu jí dává šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů, která stíhá někdejšího Dohnalova ekonomického náměstka Tomáše Líbala pro korupci. Podle podezření se pokusil přesvědčit Ondráška, že by každý získal ze zakázek peníze pro sebe. Ondrášek ale jeho jednání oznámil a pomohl v jeho odhalení.

„Také jsme měli s panem generálem Dohnalem úplně jinou představu o strategii a vězeňské reformě,“ dodala.

Dohnal minulý týden uspěl u pražského městského soudu s žalobou proti svému odvolání. Soud konstatoval, že byl odvolán podle špatného zákona.

Reklama

Související články

Odvolaný Dohnal je šéfem Vězeňské služby

Petr Dohnal je ředitel Vězeňské služby (VSČR), prohlásil ministr spravedlnosti Robert Pelikán v reakci na rozhodnutí pražského městského soudu. Ten v pátek...

Výběr článků

Načítám