Hlavní obsah

Dnes je poslední den pro žádosti o nové doklady

– Praha • Aktualizováno

Češi mají ve středu pro letošní rok poslední možnost požádat o vydání nového občanského průkazu či cestovního pasu. Pak bude totiž od 24. do 31. prosince systém pro nabírání žádostí odstaven kvůli úpravám. Během odstávky mohou lidé žádat jen o vydání občanského průkazu bez strojově čitelných údajů s platností jeden měsíc.

Článek

Technické úpravy systému souvisí s novelami zákonů o občanských průkazech a pasech. Informovalo o tom ministerstvo vnitra na svém webu. V novém roce poté budou lidé moci opět o vydání dokladů žádat od 4. ledna.

Podle zmíněných novel budou například úřady vydávat lidem starším 70 let občanské průkazy s prodlouženou platností. Doklady budou na 35 let, a senioři si je tedy nebudou muset měnit každých deset let.

Podraží ale takzvané expresní pasy, které budou nově s biometrickými údaji. Cestovní doklady bez biometrických údajů se od příštího roku nebudou kvůli malému zabezpečení vydávat vůbec.

Novinkou je i možnost požádat o pas na jakémkoliv úřadu a tam si jej i vyzvednout. Nyní mohou lidé žádat a dostat pas jen tam, kde mají trvalé bydliště. Lidé si navíc budou moci pasy i občanské průkazy vyzvednout i na jiném úřadu, který uvedou v žádosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám