Hlavní obsah

Zataženo, mlhy a možná teplotní rekordy. Bílé Vánoce už ani nikdo nečeká

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předposlední týden roku 2015 nabídne převážně jarní teploty, počasí s převládající nízkou inverzní oblačností a ranními mlhami. S pravděpodobností, která již hraničí s jistotou, se letos Vánoc na sněhu nedočkáme. Naopak není vyloučeno, že budou překonány teplotní rekordy. Novinkám to v pondělí sdělila Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V pondělí odpoledne bude přes naše území přecházet slabá studená fronta, která s sebou přinese na většině území déšť,” uvedla Honsová. Odpolední teploty se vyšplhají na šest až deset stupňů.

V úterý bude počasí ovlivňovat jihozápadní proudění s inverzním charakterem počasí. Nejčastěji bude oblačno až zataženo, na severu území s mrholením. Během dne může ubývat oblačnosti až na polojasno. Ranní teploty budou klesat na šest až dva stupně, přes den se dostanou na šest až deset, při zmenšené oblačnosti až 13 stupňů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zataženo s nízkou oblačností a ranními mlhami bude pokračovat i ve středu. Během dne se nicméně opět oblačnost místy protrhá až na polojasno. Ranní minima setrvají na úterních hodnotách, přes den bude nejčastěji mezi osmi a 12 stupni.

Rovněž na Štědrý den bude převládat zatažená obloha s ranními mlhami. Ojediněle bude opět polojasno. Ranní teploty zůstanou mezi šesti a dvěma stupni, odpolední maxima budou šplhat k sedmi až 11 stupňům.

Na Štědrý den bylo v Praze i 29 centimetrů sněhu
V minulých letech padaly na Štědrý den četné teplotní rekordy. Meteorologové je zaznamenali v letech 2014, 2013, 2010, 2009 a 2006. Vůbec nejtepleji bylo na Štědrý den v Kolíně v roce 1977, kde naměřili 14,5 stupně Celsia. V Praze byly Vánoce na sněhu naposledy v roce 2003, nejvíce sněhu bylo v metropoli na Štědrý den v roce 1969, kdy měřila sněhová pokrývka 29 centimetrů, připomněla Honsová.

Oba vánoční svátky v pátek a v sobotu nabídnou podobné počasí s nízkou oblačností, mlhami. Během dne může být ojediněle opět polojasno. Ráno budou teploty klesat k šesti až jednomu stupni, odpoledne se dostanou na pět až devět. V místech, kde bude oblačnosti méně, mohou odpolední maxima stoupat až k 11 stupňům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám