Hlavní obsah

Jednání o evidenci tržeb opět bez výsledku, pokračovat bude v lednu

Aktualizováno

Poslanci v pátek pokračovali v mimořádné schůzi, jejímž jediným bodem je schválení zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) a změně souvisejících zákonů. Pravicová opozice hrozí, že neumožní jeho schválení a je připravena jej obstruovat. Minulý pátek se podařilo schválit program schůze a začalo projednávání. To pokračovalo tento pátek, ale bez výsledku. Poslanci schůzi přerušili do 8. ledna.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka ve Sněmovně

Článek

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) po schůzi uvedl, že způsob jednání ve Sněmovně je nenormální. „Je to tady demagogie. Vyčítají mi, že tady nesedím, a proč bych tady měl sedět a poslouchat ty lži a nesmysly,” rozčílil se.

„Jsme jedni z posledních, kteří evidenci tržeb nemají. To jsou tak samozřejmé věci, že nechápu, proč opozice tady dělá všechno pro to, abychom v čase nevybrali 30 miliard ročně, které potřebujeme všichni,” dodal.

Průběh páteční debaty jsme sledovali on-line:

12:30 - Předsedající Sněmovny Petr Gazdík (STAN) přerušil schůzi s tím, že se jedná o dohodu předsedů poslaneckých klubů. Proti tomu se ohradil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura a KSČM Pavel Kováčik. „Nešlo o dohodu předsedů poslaneckých klubů. Byly různé scénáře, sle nezaznělo přerušení do pátku 8. ledna,” uvedl Kováčik.

Poslanci o přerušení mimořádné schůze do pátku 8. ledna tedy hlasovali, pro jich bylo 75. Od 12:45 pokračuje běžná schůze dolní komory.

12:22 - „Nikdy jsem nic nezneužil!“ rozohnil se na plénu Babiš. Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová ho totiž před tím vyzvala, aby dokázal, že nebude zneužívat data z EET ke svému byznysu. Poslankyně Věra Kovářová (TOP 09) Babiše poprosila, prosím, aby na zákonodárce nekřičel.

12:15 - Kalousek potvrdil, že opozice hodlá EET blokovat i na případných dalších mimořádných schůzích. „Uděláme všechno pro to, aby se tento zákon nestal společenskou realitou,“ řekl novinářům.

12:05 - Slovo si vzal Babiš. „Mě mrzí, že jsme ve třetím čtení a někdo pořád nepochopil, o co jde,“ prohlásil a začal na plénu vysvětlovat rozdíl mezi registračními pokladnami a elektronickou evidencí.

12:00 - Antonín Seďa z ČSSD poslance upozornil, že prostor pro podrobnou debatu o EET měli v předchozích kolech. „Jsme ve třetím čtení. Tahle diskuze se měla odvíjet ve druhém a třetím čtení,“ řekl.

11:58 - Po projevu šéfa STAN Gazdíka se přihlásila řada poslanců s faktickými poznámkami. Jiří Zlatuška (ANO) se vrací k předchozí debatě o telefonním signálu.

11:32 - Gazdík pokračuje ve svém vystoupení. Před zahájením schůze novinářům řekl, že má připravený asi hodinový projev. Minulý týden mluvil Miroslav Kalousek několik hodin. [celá zpráva]

11:15 - Slovo má stále Gazdík. Mluví o konkrétních problémech, které podle něj EET přinese. Vadí mu například, že vzroste počet úředníků nebo to, že by všichni podnikatelé museli mít přístup k internetu.

11:00 - Proti EET vystoupil zastupující předseda STAN Petr Gazdík. „Mnozí z vás říkají, že EET bude znamenat zrovnoprávnění daňového prostředí. To je základní omyl. Neexistuje srovnávací studie, která by potvrdila vyšší výběr daní,“ prohlásil.

10:46 - Debata se zvolna vrací zpět k problematice EET. „To bude trvalá mašina na peníze,” kritizuje drahý provoz systému šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

10:43 - Debata o reklamě a pokrytí mobilním signálem byla málem přerušena kvůli nepřítomnosti ministrů. Naštěstí jeden z nich dorazil, a poslanci se proto mohou věnovat diskusi.

10:37 - „Vzhledem k tomu, že se vůbec nemluví k věci, tak si tu poznámku taky neodpustím,” glosoval debatu poslanec ANO Matěj Fichtner.

Poslanci již několik minut řeší, zda byla vhodná poznámka týkající se služeb mobilních operátorů, kterou adresoval poslanec Jiří Zlatuška (ANO) Petru Fialovi. Ten si posteskl, že jistý operátor nemá na jeho chalupě signál, načež mu Zlatuška opáčil, že může využít služby dvou dalších. Fiala to zdůrazňoval kvůli tomu, že by tam patrně nemohl provozovat terminál EET.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf ODS Petr Fiala

10:26 - Poslanci se osočují, za jaké vlády se v uplynulých letech děly větší nepravosti.

10:20 - Poslanci hnutí ANO přišli do Sněmovny s transparenty, na kterých jsou různé výroky opozičních poslanců. Šéfovi poslaneckého klubu ODS Zbyňku Stanjurovi například připomínají jeho slova z roku 2011. „Kdo neumí za 20 minut říct, co chce, tak už mu ani 21. minuta nestačí.”

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Poslanci hnutí ANO přišli do Sněmovny s transparenty s výroky opozice.

10:15 - „Špatně připravená a zbytečná,” pokračuje Fiala ve výčtu argumentů proti EET.

10:05 -  Fiala pokračuje v tepání návrhu. Připomněl například možné problémy s připojením jednotlivých terminálů k internetu, které je na mnoha místech problematické.

9:59 - „Nebude to fungovat, ani v tom jediném státě, kde to zavedli, to nefunguje,” dodal Fiala. Systém je podle něj zbytečný a restriktivní a zbytečně drahý.

9:55 -  Podle Fialy není cestou ke snížení šedé ekonomiky zavedení EET, ale snížení daňové zátěže. „V Chorvatsku nedošlo ani k vyššímu výběru daní,” připomněl šéf ODS s poukazem na zemi, kde elektronická evidence tržeb funguje.

9:50 - Předseda ODS Petr Fiala  vyjmenovává argumenty proti zavedení EET. „Elektronickou evidenci tržeb nemáme a ani nebudeme mít,” konstatoval mimo jiné.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) považuje zavedení EET za jednu z klíčových norem, která má zlepšit výběr daní.

Podle opozice jde o šikanu drobných podnikatelů zvýšením kontroly státu nad jejich podnikáním.

Minulý týden provázely jednání diskuse o způsobu vedení schůze. Pravici vadilo, že řídící schůze Jaroslava Jermanová (ANO) nechala o schválení programu jednání hlasovat v konkrétní čas, přičemž neváhala odebrat slovo šéfovi ODS Petru Fialovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám