Hlavní obsah

Váňa bude skákat pro Babiše: hlásí návrat na Pardubickou

Právo, Jan Rovenský

Obratný marketingový tah se podařil šéfovi ANO Andreji Babišovi, který zlanařil legendárního žokeje Josefa Váňu (63) do senátních voleb 2016 na Karlovarsku. Váňa totiž oznámil, že se chce po roční pauze opět zúčastnit říjnové Velké pardubické.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Žokej Josef Váňa

Článek

Na tu se bude připravovat v době vrcholící volební kampaně, takže on i ANO budou mít zaručenou mediální pozornost. S informací, že se osminásobný vítěz Velké pardubické rozhodl vrátit na slavnou steeplechase, přišel Český rozhlas.

Váňa podle svých slov pro Právo věří, že se mu podaří skloubit volební kampaň s náročným tréninkem i s povinným kvalifikačním dostihem.

„Pokud budu zdravý, tak se dá stihnout všechno, když člověk chce. Budu muset zvládnout všechno, nebo nic,“ řekl Váňa.

Volby těsně před závodem

Vrátit se do Pardubic prý chce kvůli koni Rabbit Hawk Wing, na kterém nyní jezdí. „Denně na tom koni sedím, jezdím a říkám si, když by to s tím koněm šlo, proč ne,“ dodal Váňa.

Hlavním partnerem pardubického závodiště je Babišův Agrofert. Babiš je s plánem velmi spokojen. „Myslím si, že pan Váňa zvládne volby i závody. A kdyby vyhrál Velkou pardubickou, tak je to pro nás ta nejlepší kampaň,“ uvedl Babiš pro Právo.

Velká pardubická se pojede 16. října. Prezident Miloš Zeman zatím neporušuje tradici spojovat volby, kde to jde. Příští rok na podzim půjdou lidé k urnám dvakrát – kvůli krajskému zastupitelstvu a třetině Senátu.

Kdyby se první kolo senátních voleb konalo souběžně s nejzazším termínem krajských voleb, tedy 7. a 8. října, tak druhé senátní kolo se odehraje po týdnu – jen den před startem Velké pardubické. Váňa Babišovu hnutí veřejně vyjádřil podporu už po Velké pardubické v roce 2013, několik dní před sněmovními volbami. „Kdyby vyhrál volby pan Babiš, aby tenhle sajrajt, který tady přetrvává, dal do pořádku, tak bych byl hrozně rád,“ řekl tehdy ještě zadýchaný Váňa do kamery.

Podle ústavy se volby do horní komory parlamentu i do krajů musí konat v posledních třiceti dnech před uplynutím volebního období. Jak upozornil odborník na ústavní právo Jan Wintr, volební období senátorů zvolených v roce 2010 skončí 22. října 2016.

Protože jsou volby dvoukolové a konají se vždy v pátek a v sobotu dva týdny po sobě, může se první kolo konat nejdříve 23. a 24. září a nejpozději 14. a 15. října.

Krajským zastupitelům skončí volební období 12. října 2016. Krajské volby se tak mohou konat nejdříve 16. a 17. září a nejpozději 7. a 8. října. S tímto posledním termínem lze jednoduše spřáhnout i první kolo senátních voleb, tak aby se druhé kolo konalo 14. a 15. října, den před startem Velké pardubické.

„Záleží jen na prezidentovi republiky a na předsedovi vlády, který jeho rozhodnutí spolupodepisuje, nakdy v těchto rozmezích volby vyhlásí. Obvykle jsou vyhlašovány tak, že první kolo senátních voleb se koná zároveň s krajskými nebo obecními volbami. Jen v roce 2002 se konaly obecní volby zároveň s druhým kolem senátních voleb,“ uvedl Wintr.

Reklama

Související články

Babiš osedlá Váňu do voleb

Legenda českého dostihového sportu, osminásobný vítěz Velké pardubické, držitel medaile Za zásluhy Josef Váňa chce příští rok kandidovat za ANO na senátora na...

Výběr článků

Načítám