Hlavní obsah

Pláčete na nesprávném hrobě. ODS vmetla premiérovi jeho dřívější obstrukce

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Občanští demokraté vmetli premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) obstrukce, které před několika lety ve Sněmovně předváděla jeho strana, když byla v opozici. Šéf ODS Petr Fiala dokonce v úterý novinářům ve Sněmovně ukázal vytištěný snímek z roku 2011, na kterém je Sobotka vyfocen s cedulí se sloganem „obstrukcí bojujeme za zájmy většiny společnosti.“

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve Sněmovně během obstrukcí v roce 2011

Článek

Fiala se postavil proti stížnostem koalice, že je Sněmovna paralyzovaná obstrukcemi opozice. „Chtěl bych všem připomenout, že zatím jsme dva pátky začali diskusi o elektronické evidenci tržeb (EET). Nic jsme dosud neblokovali. Koalice není schopna předkládat zákony včas, ve Sněmovně je chaos,“ prohlásil Fiala.

Vzápětí vytáhl vytištěnou fotografii nynějšího premiéra Sobotky z roku 2011, kdy ČSSD jakožto opoziční strana blokovala řadu vládních reforem. Poslanci tehdy zasedali šest dní včetně nočních hodin a víkendu.

Obstrukcím podle opozice prý nahrávají pravidla, která před 11 lety prosadila právě ČSSD spolu s KDU-ČSL.

Koalice se snaží protlačit zákon o EET ve třetím čtení, zatím se jí to ale nedaří. Klíčový návrh z pera ministra financí Andreje Babiše (ANO) se už probíral na čtyřech schůzích, zákonodárci o něm celkově jednali asi 20 hodin. Naposledy ho v pátek blokoval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, když mluvil tři hodiny o Vrběticích. [celá zpráva]

Stanjura: Stěžují si na to, co sami prosadili

„Není pravda, že blokujeme Sněmovnu. Oni si stěžují na to, co sami prosadili, koalice pláče na nesprávném hrobě,“ přidal se šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura. Připomněl, že změnu jednacího řádu, aby se o zákonech ve třetím čtení mohlo hlasovat pouze ve středu a v pátek od 9 do 14 hodin, prosadili před jedenácti lety právě členové ČSSD a KDU-ČSL. Právě tohle pravidlo nyní nahrává opozici k snadnějšímu blokování zákonů, protože se o nich může finálně hlasovat jen v tyto dny. Roste tak počet mimořádných schůzí svolaných na páteční dopoledne.

„Tohle byla účelová změna jednacího řádu, protože vyhovovala vládní většině. Účelově si změnili jednací řád. Když ten bod dnes využívá opozice, tak najednou fňukají a stěžují si, ale zavedli to oni sami,“ komentoval Stanjura.

Schůze o EET možná skončí u soudu

Fiala v úterý také zopakoval, že ODS se kvůli páteční mimořádné schůzi Sněmovny obrátila na právníky. Koaliční poslanci se totiž v pátek při projednávání zákona EET rozhodli stanovit přesný čas, kdy budou hlasovat o programu schůze a místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) kvůli tomu přerušila Fialův projev. [celá zpráva]

„Byli jsme svědky nebývalého pošlapání práv opozice. Celou situaci analyzujeme s právníky. Chceme využít legislativních prostředků, aby došlo k zneplatnění rozhodnutí předsedající,“ sdělil Fiala.

ODS prý zvažuje, jestli se místo k Ústavnímu soudu neobrátí k Nejvyššímu právnímu soudu. „Nejprve potřebujeme dobrou právní analýzu, abychom věděli, jak budeme postupovat. Nebráníme sebe, bráníme parlamentní demokracii,“ zdůraznil šéf ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám