Hlavní obsah

Ambasadoři v Praze se poškorpili kvůli velvyslanci Kanady Jelinekovi

Právo, Jan Rovenský
Praha

Ačkoli šlo o banální tiskové prohlášení sedmi ambasád, mezi zahraničními velvyslanci působícími v Praze způsobilo dost zlé krve. Řeč je o prohlášení, které minulé úterý při příležitosti Mezinárodního dne boje proti korupci vydala zastoupení Británie, USA, Jižní Koreje, Kanady, Norska, Švédska a Finska.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kanadský velvyslanec v ČR Otto Jelinek

Článek

Někteří velvyslanci totiž pod prohlášení odmítli připojit svůj podpis kvůli výhradám vůči kanadskému ambasadorovi, někdejšímu krasobruslaři a pražskému rodákovi Otto Jelinekovi. Právu to potvrdil diplomatický zdroj.

Podle něj největší potíž měli diplomaté kvůli Jelinekově minulosti jakožto lobbisty spojovaného s údajnou korupcí kolem gripenů v ČR.

„Mezi jinými se původně chtěl k prohlášení připojit i dánský velvyslanec Christian Hoppe, když se ale dozvěděl, že tam je i Jelinek, odmítl. Říkal, že nemůže být podepsán pod společným prohlášením s člověkem, jehož jméno je veřejně spojováno s údajnou korupcí kolem pořízení gripenů v ČR,“ řekl Právu zdroj.

„Dánský ambasador nebyl jediný, výhrady měl šéf japonské mise Tecuo Jamakawa i několik dalších. Někteří velvyslanci se dokonce pustili do své kolegyně z Norska, že prezentuje zemi zakládající si na nízké korupci, a přesto se pod prohlášení podepsala, navíc když se minulý rok dušovala, že to kvůli Jelinekovi podruhé neudělá,“ dodal zdroj.

Otazníky kolem pořízení gripenů

Jelinekovo jmenování ambasadorem v ČR nenechalo v roce 2013 chladnými ani kanadská média, která upozorňovala právě na otazníky kolem pořizování strojů od britsko-švédského konsorcia BAE-Systems pro české letectvo. Údajnou korupci vyšetřovali policisté v Británii, Švédsku, Rakousku, Švýcarsku i v Česku.

V ČR se vyšetřovatelé gripeny zabývali od roku 2002. Případ znovu ho otevřeli v roce 2007, kdy švédská veřejnoprávní televize odvysílala sérii reportáží, podle nichž jednání o pořízení gripenů provázela korupce.

Klíčovou osobou při uplácení měl být šéf české kampaně Gripen, Angličan Steve Mead a jedním ze tří zprostředkovatelů Jelinek, který v Praze pro britskou zbrojovku pracoval. Jelinek jakoukoli roli v kauze popřel. Případ v ČR naposledy odložili loni v květnu pražští žalobci.

K Jelinekovu jmenování měl podle zdrojů Práva vážné výhrady i prezident Miloš Zeman.

Česká diplomacie nakonec na kanadského velvyslance kývla pod podmínkou, že Ottawa zruší vízovou povinnost pro Čechy, kterou zavedla v roce 2009. Jelinek předal své pověřovací listiny v srpnu 2013, o tři měsíce později Kanada víza zrušila.

Emisaři se těší

Ve svém letošním prohlášení velvyslanci upozornili, že korupce představuje globální výzvu, protože každý rok snižuje světové HDP o pět procent. „Naše vlády se zavázaly s korupcí ve všech jejích formách bojovat jak doma, tak v zahraničí,“ uvedli.

Emisaři dále uvítali nedávné přijetí zákona o registru smluv českým parlamentem. „V průběhu příštího roku se budeme těšit na další kroky, které povedou k větší odpovědnosti v oblasti veřejných zakázek, k efektivnějšímu a nezávislejšímu státnímu zastupitelství a ke zvýšení transparentnosti financování politických stran,“ napsali.

Ještě loni prohlášení podepsalo pět ambasadorů: z USA, Británie, Norska, Jižní Koreje a Kanady. Tehdy ambasadoři upozornili, že podle nevládní organizace Transparency International o vnímání korupce je ČR jednou z nejhůř umístěných zemí v Evropě.

„Aby se toto vnímání podařilo změnit, uvítali bychom, aby vláda ČR zintenzivnila plnění svých závazků obsažených jak v koaliční dohodě, tak v Partnerství pro otevřené vládnutí,“ vyzvali velvyslanci s narážkou na mezinárodní iniciativu USA podporující otevřenost, transparentnost a boj proti korupci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám