Hlavní obsah

V jihlavské zoo mají nově tropický prales

Právo, Miroslav Homola

Krokodýli, želvy, varani, hroznýši, ale také sklípkani, švábi, štíři, anakondy a mnoho jiných živočichů. K tomu skoro dokonalá iluze tropického pralesa, ve kterém dokonce nechybí ani déšť několikrát denně. Neschází ani torzo v pralese havarovaného letadla. Kdo ví, třeba v něm Indiana Jones hledal některý ze svých pokladů. To vše je k vidění od sobotního odpoledne v novém tropickém pavilónu jihlavské zoologické zahrady.

V jihlavské zoo mají nově tropický pralesVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Výstavba trvala téměř pět let a je završením největšího projektu jihlavské radnice pro městkou zahradu, který nese název ZOO pěti kontinentů.

Byl vybudován nákladem 130 miliónů, z nichž přes 80 miliónů tvoří evropské dotace.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Expozice je neobvyklou stavbou, která zvenčí připomíná tělo tlustého plaza a uvnitř je vytvořena atmosféra prales, ve kterém nechybí ani procházka po „provazových můstcích) či torzo havarovaného letadla, jehož interiér je však také využit jako terárium.

V Novém pavilónu čeká návštěvníky 70 expozic, v nichž našel domov zhruba stejný počet živočišných druhů. Hlavními obyvateli jsou plazi včetně krokodýlů čelnatých a siamských, madagaskarských hroznýšů, anakond vodních i suchozemských želv.

V pavilónu nechybí ani množství tropického rostlinstva, i když mohutný centrální kmen mangrovníku je pouze umělou dekorací. Pavilon obývají i dva druhy drápkatých opiček - lvíčci zlatí a tamaríní bělovousí. Zvláštností je také lenochod dvouprstý či pásovec.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Součástí expozice je i havarované letadlo.

Sobotním slavnostním otevřením si Jihlavané podle ředitelky zahrady s pětapadesátiletou tradicí Elišky Kubíkové udělili předčasný vánoční dárek. Stavbu totiž provázela řada komplikací nejen kvůli mokrému podloží, které si vyžádalo stavební změny pro zhotovitele, ale i kvůli časové délce projektu. Během realizace došlo totiž i k některým změnám a korekcím požadavků pro vyplácení podpor. To vyvolalo pro změnu zase komplikace byrokratické.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Při otvírání tropického pavilonu nechyběly ani tanečnice havajských tanců. Byly ze souboru Trn v oku a zatímco za skly pavilónu byla sychravá zima, jim se ve vlhkém teple tančilo velmi dobře.

„Teď máme zhruba 83 miliónů jistých dotací, ale je možné, že tato suma bude ještě vyšší, protože jsme podali na ROP posouzení dalšího problému na částku asi 4,8 miliónu korun. Takže po šetření, na jehož závěry čekáme, by mohla být dotace celkově ještě o 11 miliónů korun vyšší,“ uvedl mluvčí magistrátu Radek Tulis.

Reklama

Výběr článků

Načítám