Hlavní obsah

V detenčním centru Bělá-Jezová zbývá jen devět uprchlíků. Režim je volnější

Novinky, mak
Bělá pod Bezdězem

Detenční zařízení Bělá-Jezová směli téměř po měsíci znovu navštívit novináři. Zatímco v letních měsících zde bylo umístěno přibližně 700 uprchlíků, dnes místo zeje prázdnotou. Ubytováno je v něm pouhých devět migrantů. Mají také k dispozici nové služby, například právnickou poradnu.

Aktuální prohlídka uprchlického tábora Bělá-JezováVideo: Novinky

 
Článek

V areálu dnes nepotkáte takřka nikoho. Opuštěné je dětské hřiště, dětské pokoje i většina dílen. Na chodbě zdobí dvě zahalené ženy vánoční stromeček, ve společenské místnosti hrají dva mladí uprchlíci ping-pong.

Celkem v zařízení momentálně zůstalo devět dospělých migrantů z Nigérie, Somálska, Ruska a dalších zemí. Jsou tu umístěni už několik týdnů.

Foto: Novinky

Prázdné dětské hřiště. Rodiny s dětmi tábor již opustily.

„Tím, že další migranti v podstatě nejdou, tady v zařízení postupně ubývají, až se klidně může stát, že tu nebude vůbec žádný. Klienti jsou zde zajišťováni proto, aby mohl být realizován některý z těch návratových procesů. Všichni budou v řádu dnů nebo týdnů buď eskortováni do státu, ze kterého k nám přicestovali, tedy do sousedního státu, a ten potom zajišťuje další návratový proces, nebo do státu, ve kterém požádali o azyl. Anebo čekají na správní vyhoštění do své domovské země,“ upřesňuje Kateřina Rendlová z Ředitelství služby cizinecké policie.

V táboře nejenže poklesl počet běženců, ale ani režim už není takový jako před čtyřmi měsíci, kdy zařízení obývalo na sedm stovek migrantů. Stavu se přizpůsobili i zaměstnanci, volnější čas využívají na rekonstrukce.

„Rekonstrukce jsou nutné. Využíváme nízké obsazenosti středisek. Čas, který zde zaměstnanci mají, tráví rekonstrukcí uvnitř i vně objektů, mizí vnitřní oplocení, upravují se jednotky pro ubytování, chodby a toalety. Není předpokládáno, že by se středisko pro migranty uzavíralo,“ uvedl Kiril Christov ze Správy uprchlických zařízení Ministerstva vnitra ČR.

Foto: Novinky

Volnočasové aktivity mají uprchlíci k dispozici každý den.

„Program je zcela standardní, jako kdyby tu bylo více klientů. Mají k dispozici volnočasové aktivity, které mohou využívat v průběhu celého dne. Mezi ně nově patří i právní poradenství, které funguje od 9:30 do večerních hodin ve specializované místnosti,“ upřesňuje Christov.

S poradenstvím pomáhají dobrovolníci z neziskových organizací i právníci z Právnické komory. Pro uprchlíky je navíc k dispozici notebook s internetem, sportovní aktivity, výtvarná dílna, nebo tělocvična.

„Zapojujeme klientky na pracovní činnosti a vyrábění, připravujeme vánoční výzdobu. Občas je obtížné dospělé namotivovat na nějakou činnost, ale včera se pustili do pečení. Každý si zkusil válet i vykrajovat těsto,” přiblížila zkušenosti s uprchlíky volnočasová pedagožka Ivana Jirdásková.

Dodala, že jí přijde netaktní vyptávat se lidí před ostatními na osobní věci. „Jedna z klientek odmítla zdobit stromeček, neptala jsem se proč, toleruji to,“ uvedla.

Foto: Novinky

Někteří migranti se zapojují i do vánočních příprav. Pečou a zdobí cukroví.

Rodiny s dětmi opustily zařízení začátkem prosince. Děti se od rodičů neoddělují, to je podle Kateřiny Rendlové z cizinecké policie striktně dodržovaná zásada. „Pokud tady však byla početná rodina o dvaceti lidech a každý byl zajištěn jinde a z jiného důvodu, může se stát, že někteří z nich jsou vraceni třeba do Rakouska a někteří se budou skutečně vyhošťovat,“ doplňuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám