Hlavní obsah

Bitva o EET: Koaliční finta na opozici může skončit u soudu

Novinky, jas
Aktualizováno

Jednání o elektronické evidenci tržeb se v pátek ve Sněmovně zvrhlo v ostrý střet mezi koalicí a opozicí. Vládní strany jsou připraveny zákon protlačit stůj co stůj, čemuž se pravice snaží zabránit obstrukcemi. Koalice proto vymyslela kličku, jak nekonečné řečnění alespoň částečně omezit, což vzbudilo bouři nevole a varování, že věc může skončit u Ústavního soudu.

Foto: Hnutí ANO

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) oblékl tričko proti obstrukcím, které dělá opozice kvůli EET.

Článek

Koaliční poslanci se totiž rozhodli stanovit přesný čas, kdy budou hlasovat o programu schůze, což by vedlo ke zkrácení debat o tom, co se bude vůbec projednávat. V tomto případě, protože jde o mimořádnou schůzi, byl na programu pouze zákon o elektronické evidenci tržeb (EET). V minulosti se opakovaně stalo, že po mnoha hodinách záměrně prodlužovaných debat nebyl program vůbec schválen, a nic se tedy neprojednávalo. Tomu chtěla koalice zabránit.

Záměr ale narazil na odpor pravicové opozice, která to označila za porušení jednacího řádu.

Nedlouho před 11. hodinou vystoupil šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek s návrhem, aby se o pořadu schůze hlasovalo v 11 hodin. Odkazoval se přitom na dřívější usnesení Sněmovny.

Pravicová opozice varovala, že takovýto postup může být protiústavní a nemá oporu v jednacím řádu Sněmovny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová

V 11 hodin, kdy stál za řečnickým pultíkem šéf ODS Petr Fiala, mu předsedající schůze Jaroslava Jermanová (ANO) odebrala slovo a nechala hlasovat o Faltýnkově návrhu. Došlo tak ke schválení pořadu schůze.

Pošlapali jste naše práva, rozhořčila se pravice

TOP 09 a ODS se ale ohradily, že tímto krokem došlo ke krácení jejich práv, neboť nemohli vystoupit poslanci s přednostním právem, mezi něž patří šéfové stran a poslaneckých klubů.

„Byl jsem umlčen v rozporu se všemi řády. Jsem přesvědčen, že jsem byl dnes zkrácen ve svém ústavním právu zákonodárce, který měl právo vystoupit s žádostí, abyste neschválili pořad schůze,” namítl šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek (vlevo) a předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák

Rovněž předseda ODS Fiala to označil za „pošlapání práv opozice”.

„Připadal jsem si, jako bych byl několik let zpátky ve Venezuele, ale ne v ČR s parlamentní demokracií,” konstatoval. Občanští demokraté záhy na tiskové konferenci oznámili, že si nechají vypracovat právní analýzu, na jejímž základě zváží další kroky.

„Určitě se obrátíme na nějaký soudní orgán,” dodal poslanec Marek Benda. Ve hře je ústavní stížnost i napadení postupu u nejvyššího správního soudu.

Koalice svůj postup brání s tím, že byl konzultován se sněmovními legislativci, kteří na něm neshledali nic nepatřičného.

Babák se stížností neuspěl
Podobný, i když ne zcela srovnatelný případ nastal v roce 2012, kdy tehdejší předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) odebrala slovo poslanci Michalu Babákovi (VV), který dlouze řečnil k církevním restitucím. Němcová to zdůvodnila tím, že si nechala udělat posudek a slovo odebrala proto, že se Babák nevěnoval projednávanému tématu. To jí jednací řád dovoluje.
Babák se tehdy obrátil na Ústavní soud, tvrdil, že Němcová zasáhla do jeho práv na svobodu projevu. Ústavní soud ale stížnost odmítl.
Nynější situace je jiná v tom, že Jaroslava Jermanová přerušila projev předsedy strany Petra Fialy (ODS), který má právo kdykoliv přednostně vystoupit. Taková vystoupení nejsou ničím omezována. Přednostní právo vystoupit před poslanci mají předsedové stran a předsedové poslaneckých klubů.

Reklama

Výběr článků

Načítám